Placinta cu branza, marar si ceapa verde
Este preparatul culinar reprezentativ pentru Valea Somesului, ne-a spus dna. Onorica Abrudanu, al carui secret l-a ^furat^, cu multi ani in urma, de la bunica din Glod (comuna Gilgau). Iata si modul de preparare: 500 grame de faina alba, se framanta cu putina drojdie, lapte caldut, sare, apa calduta. Aluatul se lasa la dospit 30 de minute, dupa care se imparte in multe portii mici, in functie de cat de subtiri se fac placintele. Separat se amesteca branza de burduf (ori cas proaspat framantat) cu sare, marar tocat marunt, codite de ceapa verde maruntite. Se intinde aluatul pe o planseta, in mijloc se pune compozitia. Se aduna aluatul ca un buchetel de flori (de la colturi, ca o traista), dupa care se preseaza pentru a scoate aerul (din traista) si se intinde din nou cu sucitorul. Se coace in tigaia unsa cu putin ulei, si se serveste cu smantana. Va doresc pofta buna!