Cinci inspectori vor avea norma redusa cu 50 la suta
Inceputul anului scolar 2009 – 2010 ar fi urmat sa fie unul de trista amintire pentru cinci dintre angajatii Inspectoratului Scolar Salaj (ISJ), care urmau sa fie exclusi de pe statele de plata ale institutiei mai sus amintite. N-a fost sa fie, deoarece membrii Consiliului de Administratie (CA) al Inspectoratului Scolar au gasit modalitatea de a-i pastra pe toti actualii salariati, chiar daca posturile, si implicit retributiile unora dintre ei, vor fi reduse cu 50 la suta.
„Inspectoratul Scolar Judetean Salaj functiona pana acum cu 37 de posturi, iar de la 1 septembrie am ramas cu 32 de posturi finantate de la bugetul Ministerului Educatiei. Dupa dezbateri in cadrul CA si luand in considerare recomandarile ministerului, am decis sa reorganizam o parte din posturile inspectorilor scolari, cat si ale personalului didactic auxiliar si nedidactic”, a precizat inspectorul sef Ioan Abrudan.
Primele posturi vizate pentru a fi reduse au fost cele vacante, doua la numar, probabil dupa modelul patentat deja si de ceilalti sefi de institutii sau chiar de ministere. In urmatoarea etapa, CA al inspectoratului s-a atins de normele unor inspectori, care nu au fost disponiblizati, dar le-au fost reduse atributiile si salariile. „Fiind un judet mic, cu elevi putini si dascali pe masura, nu avem nici la nivelul inspectoratului foarte multi angajati. Astfel, am incercat sa pastram inspectori de specialitate pentru toate domeniile si am repartizat in asa fel aceste norme ramase incat sa nu renuntam la serviciile colegilor inspectori, pentru ca institutia sa poata functiona cat mai eficient”, a mai spus Abrudan.
Potrivit declaratiilor sale, reducerile s-au facut in cazul inspectorului de istorie, a celui pentru invatamant particular si alternative educationale, la partea de management (inspector care verifica activitatea manageriala a directorilor de scoli) si la inspectorul care se ocupa de problemele minoritatilor. Totodata, a fost desfiintat postul de responsabil cu imaginea si comunicarea (atributiile fiind preluate de inspectorul sef) si o jumatate de norma pentru un magazioner.
Posturi reduse si la Palatul Copiilor
Masurile de restructurare impuse de Ministerul Educatiei nu au ocolit nici celelalte institutii din judet finantate direct din bugetul ministerului. Conform celor spuse de Ioan Abrudan, vor fi reduse cinci posturi de la Palatul Copiilor Zalau si de la cele trei Cluburi (din Simleu, Cehu si Jibou), doua posturi de la Clubul Sportiv si inca un post la Casa Corpului Didactic.