octombrie 3, 2022

Restricții în Europa, relaxări în România

Restricțiile impuse de autorități la nivel național, pe fondul pandemiei de Covid, se relaxează. Nevaccinații scapă de carantina de noapte, programul magazinelor și al restaurantelor se prelungește, iar de Revelion vom putea petrece liniștiți în stradă sau la local. Noile măsuri de relaxare au fost anunțate de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

“Este clar că situația noastră de acum este una mai bună decât acum 2-3 săptămâni. Astfel, după mai multe discuții, s-a ajuns la implementarea unor măsuri pentru următoarea perioadă, pe care am să le explic și care vor modifica restricțiile care au fost până la acest moment”, a afirmat Raed Arafat.

“Unu: După cum cunoașteți, era limită ora 23.00, după care era circulația oprită pentru persoanele care nu sunt vaccinate și nu sunt trecute prin boală, astfel, aceste interdicții se elimină. Doi: Crește intervalul orar, de la 21.00 la 22.00 pentru toți agenții economici, care includ magazine, restaurante și toată activitatea economică care inițial, sau înainte, se închideau la ora 21.00 – acum ajunge la ora 22.00”, a anunțat șeful DSU.

Scăpăm, de asemenea, de obligația de a purta mască în spațiile deschise. Aceasta va fi necesară doar în spațiile aglomerate.

“Se elimină obligativitatea purtării măștii în toate spațiile deschise și rămâne limitată la spațiile deschise aglomerate, și anume, vorbim aici de stații de autobuz, locurile unde se formează cozi, piețe, târguri, deci acestea vor fi locurile unde se va mai purta mască în spațiile deschise, rămânând bineînțeles portul măștii în spațiile închise mai departe obligatoriu. Şi mai ales vorbim și de transportul în comun, unde rămâne portul măștii obligatoriu”, a explicat Arafat.

Cât privește mersul la mall sau în magazinele mari, restricțiile se relaxează și în aceste situații.

“După care, permiterea accesului în mall-uri, magazine mari – inclusiv vorbim aici de cele care nu sunt esențiale – se va permite nu numai persoanelor vaccinate și trecute prin boală, dar și persoanelor care sunt testate cu un test PCR de 72 de ore sau test antigen de 48 de ore. La magazinele mai mici de 200 mp nu va fi necesară prezentarea unor documente care atestă statusul de vaccinat, trecut prin boală sau testat, însă aceste magazine care sunt până la 200 mp vor trebui să stabilească numărul maxim de persoane care pot să intre în magazin concomitent. De exemplu, aici, respectând o suprafață de 4 mp, la 200 mp pot fi simultan în magazin 50 de persoane. Aceste magazine vor trebui să afişeze pe vitrină sau la intrare în magazin numărul maxim de persoane permis să intre, bineînţeles, purtând mască şi respectând regulile de sănătate publică, de protecţie sanitară, dar nu vor trebui la aceste magazine să prezinte certificate sau alte documente”, a precizat șeful DSU.

Totodată, activitățile care erau permise cu un anumit număr de persoane vor putea să se desfășoare la capacitate mai mare.

“Toate activităţile care erau limitate până la 30% vor fi permise până la 50%, aici vorbim de cinematografe, teatre, activităţi sportive, care erau până la 30%, vor fi permise până la 50% , dar respectând regula de intrare pentru vaccinat, trecut prin boală sau testat”, a mai spus acesta.

De Crăciun și de Anul Nou, putem petrece liniștiți până dimineață.

“Pentru nopţile de Crăciun şi Anul Nou, noaptea de 24 spre 25 decembrie şi 31 decembrie spre 1 ianuarie, nu vor fi restricţii referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor fi funcţionali operatorii economici, deci pot fi pe toată durata nopţii, dar cu limită de 50% la locurile care pot fi ocupate şi cu prezentarea certificatului de vaccinat, trecut prin boală sau testat. Totodată, la unităţile de cazare, unde nu există limită la capacitate, până acum erau doar permise pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, acum se introduc şi persoanele testate.(…) Se permite să fie activităţi specifice nopţii de An Nou, dar organizatorii au responsabilitatea să se asigure că se respectă măsurile de sănătate publică: mască şi alte măsuri de sănătate publică. Nu există acolo impus un număr maxim”, a explicat Raed Arafat.

Doar petrecerile private, precum nunțile sau botezurile, rămân deocamdată restricționate.

1 thought on “Restricții în Europa, relaxări în România

  1. În ianuarie revin iara restricții mai grave,iara hai sa iesim în stradă pt huiduieli..românul e născut sa petreacă dacă ii tai acest drept e revoltat pana în măduva oaselor…

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.