De miercuri, 13 ianuarie, restaurantele se închid din nou la Zalău, după ce numărul cazurilor de coronavirus au depășit iarăși pragul de 3 la mie, situație care plasează municipiul în scenariul roșu. În urma ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Sălaj din data de 11 ianuarie, coordonată de prefectul Marcel Virgil Țurcaș, a fost adoptată Hotărârea nr. 2, prin care a fost actualizată lista localitaților din județul Sălaj în care se impun măsuri de restricționare. În scenariul roșu au intrat UAT-urile Plopiș, Zimbor, Almașu, Zalha și Zalău.

De miercuri, sunt interzise organizarea şi desfășurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este interzisă; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor; activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi, în intervalul orar 06:00 – 23:00; pentru operatorii economici se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective. Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite. Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

Decizia Prefecturii Sălaj îi nemulțumește pe patronii de restaurante din Zalău. Unii dintre ei și-au exprimat în spațiul public, pe rețelele de socializare, dezacordul față de aceste restricții și acuză autoritățile că nu au gestionat corespunzător situația în perioada sărbătorilor.

„A trecut Zalăul de 3 la mie, hop și prefectura cu suspendarea activității! Bine ca n-ați fost în stare, din nou, ca în toamnă, să gestionați grupurile de colindători și chefurile de revelion. Restaurantele erau închise. Acum le închideți iar. Se laudă guvernul cu sprijinul acordat… zero. Mi-e greață de atitudinea autorităților”, a scris, pe Facebook, proprietarului unui cunoscut restaurant din centrul municipiului.