februarie 9, 2023

Reprezentanti ai Directiei Agricole – complici in afaceri cu fonduri SAPARD

Dorinta de a face bani ii impinge pe unii sa incalce legea. Administratorul unei societati comerciale din Recea, comuna Varsolt, a obtinut in mod fraudulos fonduri pentru a-si crea o ferma, ne-a declarat, ieri, Iosif Ghiurca, inspectorul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, intr-o conferinta de presa. Complici i-au fost un medic veterinar si angajati ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj.
Societatea, avand ca obiect de activitate cresterea animalelor, a incheiat in 2006 un contract de finantare pentru acordarea unui ajutor nerambursabil in suma de 157.000 lei, cu SAPARD Romania, in scopul achizitionarii de oi. La acea data, societatea detinea deja oile. Dupa cum stim, SAPARD-ul acorda doar jumatate din suma, iar administratorul a contractat un credit de aceeasi valoare, cu dobanda subventionata de stat. Ovinele trebuiau achizitionate prin licitatie, de la firme autorizate. “Licitatia a fost aranjata. Administratorul unei firme din Zalau impreuna cu beneficiarul finantarii au intocmit dosare pentru alti trei agenti economici care au participat la licitatie si au semnat in fals, in numele reprezentantilor acestora”, a precizat Ghiurca. Au fost falsificate si semnaturile membrilor comisiei de licitatie, care au fost nominalizati fara cunostinta lor, iar unul dintre membri figura ca si ofertant. Pretul de oferta a fost de 500 de lei pentru o ovina, pret mult supraestimat, si a fost achitat de catre beneficiar din contul de credit deschis la o banca, in contul firmei castigatoare. Pentru ca totul sa para legal, administratorul firmei intermediare a intocmit in fals borderouri de achizitii pentru ovine, iar vanzatorul era chiar fratele beneficiarului, acesta din urma primind 147.500 de lei. Totodata, “in complicitate cu un veterinar si reprezentanti ai DADR Salaj, au intocmit certificate sanitar-veterinare false pentru 300 de ovine, pe care le-au depus la SAPARD pentru obtinerea finantarii si la banca pentru justificarea utilizarii creditului”, a mai adaugat seful IPJ Salaj. Deoarece este vorba de fonduri UE, dosarul a fost declinat DNA-ului.
In ultimele sase luni, alte cinci dosare din Salaj, cu acelasi mod de operare, au fost inaintate DNA-ului.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut