Pentru eliminarea disfunctionalitatilor dintre unitatile de primiri urgente si sectiile din spitale, Ministerul Sanatatii a stabilit, ca masura obligatorie, internarea tuturor bolnavilor ajunsi in urgenta „in stare critica”. O a doua masura impune crearea „salonului de observatie”, cu un numar minim de paturi pentru cel mult 24 de ore. In acest timp, se va decide necesitatea internarii. De asemenea, minimum 5% din paturile unui spital vor fi alocate necesitatilor Unitatii de Primire Urgente, iar in sectiile ATI va creste numarul de ventilatoare pentru pacientii in stare critica. Noile masuri, care vor intra in vigoare, printr-un ordin al ministrului Sanatatii, Ion Bazac, incepand cu luna martie, mai vizeaza reducerea timpului de garda al cadrelor medicale.
Directorul Spitalului de Urgenta Zalau, domnul Ioan Muresan, ne-a spus, ieri, ca in UPU exista un salon de observatie cu patru paturi si, la nevoie, pot fi folosite ca paturi si targile.
In legatura cu paturile disponibile pe sectii, ele au fost retinute si pana acum. Noutatea consta in raportarea lor. Cat despre cresterea numarului de ventilatoare, domnul director ne-a spus ca in ATI sunt 18 paturi si, in mod normal, toate ar trebui sa aiba ventilatoare, dar sunt doar cinci.