Reguli noi pentru restituirea permiselor auto reținute de polițiști!

Noi reguli pentru restituirea permiselor reținute de polișițti, dar și pentru dobândirea permiselor auto românești au intrat în vigoare începând de duminică,13 august. Asta după ce, în ședința de Guvern de joi, 10 august, a fost adoptată Ordonanța nr. 29/2023 prin care s-a modificat legislația privind circulația pe drumurile publice, la propunerea specialiștilor Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, vor putea să se înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi, cum prevedea legislația până în prezent.

În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România.

Totodată, este instituită posibilitatea ca persoanele care nu au reședință sau domiciliu în România să înmatriculeze provizoriu un vehicul, cu scopul de a-l înmatricula ulterior în altă țară. Până la aprobarea OG nr. 29/ 2023, acest lucru era permis doar cetățenilor care aveau reședința sau domiciliul în România.

O altă modificare importantă prevăzută de OG nr. 23/2023 este introducerea posibilității restituirii permisului de conducere – reținut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenței unor substanțe din categoria celor psihoactive, în baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sânge) realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența din organism a substanțelor psihoactive. Până acum restituirea se putea face doar  în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale.

Numărul permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare eliberate în 2023, în creștere față de 2022

Peste 770.000 de certificate de înmatriculare și aproape 512.000 de permise conducere au fost eliberate de structurile Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări în primele șase luni ale acestui an, în creștere cu aproximativ 5% față de perioada similară a anului trecut.

Astfel, între ianuarie și iunie 2023 au fost eliberate 511.727 de permise, cu 24.714 mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent.

De asemenea, au fost emise 770.184 certificate de înmatriculare, adică mai multe cu 41.002 față de prima jumătate a anului 2022.

În intervalul menționat, au fost operate 108.694 radieri (cu 2,21% mai multe ca în primele șase luni ale anului precedent).

Pentru perioada amintită, a crescut și numărul autorizațiilor provizorii de circulație emise, respectiv 232.368 în 2023, față de 220.380 în 2022. Numărul plăcilor cu numere de înmatriculare eliberate a crescut în prima jumătate a anului 2023 la 1.617.387, cu 69.579 mai multe ca în anul precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *