Cei aproape 1000 de salajeni care detin arme vor trebui sa fie mult mai precauti atunci cand folosesc pustile de vanatoare. De asemenea, permisul de port arma nu se va mai acorda pe viata.
Potrivit unui proiect de modificare a Legii privind regimul armelor si munitiilor, detinerea armelor se va face in conditii mult mai exigente, urmand ca permisul de port arma sa fie acordat pe o perioada de 5 ani, si nu pe viata cum este in prezent.
Actul normativ modifica si conditiile de acordare a dreptului de detinere, port si folosire a armelor cu gaze. Aceasta categorie de arme va fi supusa regimului autorizarii, similar celui aplicat armelor neletale de autoaparare cu bila de cauciuc sau aer comprimat.
In momentul de fata, in judetul Salaj, sunt inregistrati 689 de posesori de arme letale, iar alti 338 de salajeni detin arme neletale. Numarul celor care si-au dorit sa aiba arme a crescut de la an la an. Astfel, in 2008 erau 624 de posesori de arme letale, iar in 2009 cu 20 mai multi, iar situatia arata aproape la fel si pentru armele neletale – 259 in 2008 si 288 in 2009.

CUM SA TE INARMEZI LEGAL
Legea stabiliste conditii mai restrictive privind procurarea si detinerea pentru toate categoriile de arme. Se prevede indeplinirea urmatoarelor conditii: implinirea varstei de 18 ani; detinerea calitatii impuse de lege, atestata prin prezentarea de documente, in functie de destinatia armelor; solicitantul sa nu fi fost condamnat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la pedeapsa detentiei, sa fie apt din punct de vedere psihologic si medical pentru detinerea de arme; sa nu prezinte pericol pentru ordinea publica; sa fi absolvit un curs de instruire practica si teoretica organizat de o persoana juridica autorizata; sa nu le fi fost anulat in ultimii doi ani dreptul de procurare si detinere de arme si munitii; sa nu fi pierdut sau sa le fi fost sustrase in ultimii 5 ani arme supuse autorizarii.

PERMISUL NU SE MAI DA „PE VIATA”
Arma de aparare si paza va putea fi purtata numai de catre titularul permisului, care nu va avea dreptul sa o „imprumute” altcuiva, fiind interzisa, totodata utilizarea armei daca posesorul se afla sub influenta alcoolului sau a stupefiantelor. Persoanele interesate de detinerea unei arme trebuie sa depuna o cerere de eliberare a autorizatiei de procurare la Politie, urmand ca aceasta sa fie solutionata in termen de 45 de zile. Conform proiectului, durata valabilitatii permisului de port arma nu va mai fi eliberat pe viata si vor aparea controale si testari obligatorii, din cinci in ani.
Cinci salajeni – obligati sa-si puna armele in cui
Spre deosebire de alte judete, unde infractiunile cu arme de foc s-au inmultit in ultimii ani, Salajul se poate lauda cu putine abateri pe acest segment. Conform informatiilor primite de la Nadia Serban, purtator de cuvant al IPJ Salaj, in anul 2009 si in primul trimestru din acest an, au fost consemnate 14 infractiuni la regimul armelor si munitiilor, in urma carora au fost aplicate amenzi de peste 3450 de lei, iar cinci salajeni au ramas fara permise de portarma.