decembrie 7, 2022

Reguli noi in domeniul constructiilor

Legea privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii a fost promulgata recent de presedintele Klaus Iohannis.
Se prevede reducerea termenelor de eliberare a certificatelor de urbanism si eliminarea avizelor pentru anumite categorii de lucrari.
Astfel, actul normativ, initiat de catre deputatul liberal Florin Roman, completeaza Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si prevede, printre altele, ca nu este necesara, pentru anumite categorii de lucrari, emiterea avizelor de catre serviciile deconcentrate ale autoritatilor centrale privind protectia sanatatii populatiei, autoritatea competenta pentru protectia mediului, Comisia Tehnica de Circulatie si Autoritatea Aeronautica Civila Romana.
Legea adoptata de Camera Deputatilor in 15 octombrie si promulgata sambata, 26 octombrie, de Iohannis prevede:
Emiterea avizului serviciilor deconcentrate ale autoritatilor centrale privind protectia sanatatii populatiei nu este necesara pentru urmatoarele categorii de lucrari decat in situatiile speciale de derogare de la normele in vigoare prevazute de lege in care este necesar un studiu de evaluare a impactului asupra sanatatii populatiei: a) construirea, reabilitarea, extinderea si consolidarea de locuinte unifamiliale; b) construirea de anexe gospodaresti; c) construirea de imprejmuiri.
Emiterea actului administrativ al autoritatii competente pentru protectia mediului nu este necesara pentru urmatoarele categorii de lucrari: a) construirea de locuinte unifamiliale; b) construirea de anexe gospodaresti, cu exceptia celor utilizate pentru cresterea animalelor; c) consolidari ale imobilelor existente; d) construirea de imprejmuiri; e) dezmembrari, comasari de terenuri.
Emiterea avizului Comisiei Tehnice de Circulatie nu este necesara pentru locuintele unifamiliale situate pe strazi de categoria II si III si care nu sunt in zona de intersectie cu sens giratoriu. Avizele/acordurile solicitate prin certificatul de urbanism trebuie sa se refere strict la tipul de lucrari necesare realizarii constructiilor, fiind interzisa solicitarea de avize/acorduri care nu au temei tehnic si legal in raport cu obiectul acesteia.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *