Reguli noi dupa reluarea slujbelor in interiorul bisericilor


Dupa anuntul Guvernului privind redeschiderea bisericilor, Patriarhia Romana a transmis noi reguli, pe care credinciosii trebuie sa le respecte atunci cand vor participa la slujbele desfasurate in interiorul lacasurilor de cult.

Astfel, Sfanta Liturghie si celelalte slujbe liturgice din timpul saptamanii, din duminici si sarbatori, se savarsesc in interiorul bisericii, accesul realizandu-se in asa fel incat intre credinciosi sa fie o distanta de 2 m in orice directie (4 mp pentru fiecare credincios). Daca numarul credinciosilor este mai mare decat spatiul interior disponibil, ceilalti credinciosi vor asculta slujba stand in exteriorul bisericii, slujba fiind transmisa la difuzoare sau clericii vor savarsi slujba in aer liber (in curtea bisericii), iar pentru credinciosii care urmaresc slujba in exteriorul bisericii, distanta intre ei va fi de 1,5 m in orice directie.

In interiorul bisericii, folosirea mastilor de protectie este obligatorie pentru toti participantii la slujbe, cu exceptia slujitorilor bisericesti care rostesc rugaciuni, predica sau canta la strana.

Persoanele avand COVID – 19, persoanele care prezinta simptome de infectie, persoanele aflate in carantina, precum si persoanele care au avut contact cu o persoana infectata nu pot intra in biserica si nici nu pot participa la vreo slujba, acestea fiind rugate staruitor sa ramana acasa, pentru a nu raspandi boala. insa, pot urmari slujbele acasa prin intermediul televiziunii sau internetului (online). Spovedirea si impartasirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementarilor sanitare aplicabile. De asemenea, nu se permite accesul in lacasul de cult persoanelor care prezinta simptome de infectie respiratorie (tuse, stranut, rinoree).

Spovedania credinciosilor si citirea unor rugaciuni pentru acestia in biserica se vor programa din timp, spre a evita aglomerarile de persoane. Atat preotul duhovnic, cat si credinciosul care se spovedeste vor utiliza masca de protectie si vor mentine distanta fizica sanitara de 2 m. La intrarea si iesirea din biserica sa nu fie necesara atingerea/prinderea usii cu mana. Acolo unde este posibil, usa de intrare trebuie sa fie diferita de cea de iesire, pentru a se evita intersectarea credinciosilor.

De asemenea, la intrarea in biserica, vor fi amplasate solutii de dezinfectare, iar fiecare credincios care intra in biserica isi va dezinfecta mainile. Pana la normalizarea situatiei, nu se vor organiza agape in biserica sau in spatiile anexe ale acesteia. Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curati inainte si dupa terminarea slujbelor, iar stranele si pardoseala vor fi, de asemenea, curatate.

Foto:Basilica.ro

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *