Reguli extrem de stricte, sub efectul noii legi a porcului

7
5314

Dacă fermierul deține de la 6 porci în sus trebuie să aibă, printre altele, un medic angajat, o sală de necropsiere, un punct de pază amenajat, un birou pentru șef de fermă și o farmacie. De asemenea, porcii nu mai pot fi hrăniți cu clasicele lături sau cu resturi alimentare.

Un Ordin privind stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatații de suine emis în 29 ianuarie dă mari emoții crescătorilor de porci din România. Senatorul Călin Mătieș, care este totodată și președintele Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale, își exprimă îngrijorarea și spune că se va ajunge ca oamenii din mediul rural să nu mai crească porci în propriile gospodării din cauza limitării numărului de capete la 5 animale, asta însemnând că țăranii nu vor mai avea voie să facă reproducție, iar fermele mari nu vor mai putea vinde purcei către populație.

„Crescătorii de porci sunt cei care mi-au tras semnale de alarmă cu privire la acest Ordin 24, care prevede ca țăranul să nu crească mai mult de 5 porci în gospodărie, nu are voie să aibă scroafă cu purcei, adică nu are voie să facă reproducție. Fermele mari nu au voie să vândă către populație purcei și atunci ceea ce se va întâmpla în următorii 2 ani este că nu vom mai avea porc deloc în gospodăriile românilor. Toate acestea ei le pun, cumva, în cârca pestei porcine africane, dar există atâtea măsuri de a preveni această pestă”, a declarat, într-o conferință de presă, senatorul PSD Călin Mătieș.

Marți, 9 februarie, e programată o întâlnire în Comisia de Agricultură pe această temă, la care vor participa crescători de porci, alături de ministrul Adrian Oros, căruia i s-a cerut să revină asupra Ordinului cu pricina. Nemulțumirile sunt mari, iar crescătorii de porci susțin că regulile de biosecuritate nominalizate în Ordinul MADR sunt absurde și imposibil de respectat de către cei care vor să crească în gospodărie mai mult de 5 porci.

Reguli imposibil de aplicat în cotețele țăranilor români

Dacă fermierul deține de la 6 porci în sus trebuie să aibă, printre altele, un medic angajat, să treacă zilnic într-un registru date despre supravegherea sanitară a porcinelor, să aibă o sală de necropsiere, un punct de pază amenajat, vestiar filtru, un birou pentru șef de fermă și o farmacie. Pentru țăranii de la noi sau a fermierilor care nu dispun de capital suficient, acestea sunt niște reguli imposibile.

În concluzie, dacă autoritățile nu vor reveni asupra deciziei, românii nu vor mai avea porc românesc pe masa de Crăciun în viitorul apropiat, iar prețul cărnii va exploda în perioada următoare. „Nu e normal. S-ar putea ca în curând porcul de Crăciun să fie adus din Olanda sau din Germania. O să rămânem, cumva, la mâna samsarilor, adică a celor care aduc din Germania sau Ungaria pe ascuns cu acte false”,a conchis Mătieș.

Pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale apare în continuare lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ care limitează creșterea porcilor la 5 capete în cazul gospodarilor, iar ce depășește acest efectiv este considerat exploatație comercială și trebuie să se înregistreze în Registrul Comerțului și să se transforme în persoană juridică. În același proiect, un alt punct prevede faptul că porcii nu vor mai fi hrăniți cu clasicele lături sau cu resturi alimentare, ci cu hrană special concepută pentru aceștia. Nu se va mai putea intra în adăpostul în care sunt ținuți porcii decât cu haine și cu încălțăminte specială, folosită doar în interiorul adăpostului. Se interzice, prin lege, reproducerea porcilor în gospodăriile țăranilor neautorizați și transportul de porci vii de către persoane neautorizate, indiferent de destinație.

Deși crescătorii de porci sunt revoltați de aceste măsuri, ANSVSA consideră că acestea sunt benefice pentru creșterea suinelor și subliniază că nu se interzice creșterea porcilor în România, ci doar se condiționează prin respectarea regulilor de biosecuritate specifice formei de organizare.

7 COMENTARII

  1. Sa aiba sef de ferma,sa aiba un medic veterinar,sa aiba un paznic,sa aiba un contabil si un contabil sef.Dupa toate angajarile de personal sa vina guvernul cu un ordin pentru reducerea personalului.Corect ar fi sa-l reduca pe taranul proprietar.

  2. Medicii veterinari fac tot felul de presiuni, pentru că ei să trăiască boierește. Vă dați seama, dacâ toți crescătorii de porci, trebuie să-și angajeze medic veterinar, ce trăi pe vătrai ar fi pentru medici.

  3. daca exista sa ceva atunci e de plans. Asemenea aberatii nu am auzit demult. Proctic daca locuiesti la tara nu poti sa ai nimic in gospodarie…… ca acolo se va ajunge cu astfel de masuri. Tind sa cred ca cei care se gansesc la astfel de masuri nu au lucrat in viata lor in acest domeniu iar daca au lucrat atunci nu gandesc

  4. Sunt țări în care mica gospodărie este ajutată de stat. Tocmai pentru că, în caz de criză de orice fel, aceste gospodării familiale, salvează țară de la foamete. În țările respective guvernanții au capul pe umeri și mintea întreagă. La noi guvernanții gândesc cu curul.

  5. Oare nu s_r putea face o „Lege a Prostului”?. Prin aceasta lege,cei care au gandit-o pe aia de mai sus sa fie eliminati de la reproductie.Sau de ce nu,euthanasiati!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.