Reguli de dragul… imaginii?

Imediat dupa Revolutie, s-a decis schimbarea apelativului unei importante functii din ordinea publica. De la militian, la politist. Asta pentru a nu ne mai aduce aminte de comunism si pentru a fi in rand cu restul lumii. De-a lungul anilor s-au adus, mai apoi, nenumarate modificari ale vestimentatiei acestuia, ca sa nu mai vorbim de cele care tin de forma….buzunarelor. Mari, cat sa cuprinda toate avantajele din acest sector. Iar acum, cand tara arde (in vremuri de criza), mai mari nostri si-au gasit o noua preocupare: pritocirea unui cod etic si deontologic al politistului.
Realizarea acestui cod, proiect care urmeaza sa fie dezbatut de parlamentari, vizeaza nevoia de reglementare a standardelor de conduita pentru politisti, precum si principii si reguli care ar putea constitui un criteriu important in evaluarea activitatii si integritatii politistului. In codul politistului se specifica faptul ca acestuia ii este interzis sa desfasoare activitati de natura sa aduca atingere imaginii institutiei. Mai apoi, atitudinea acestui lucrator fata de cetateni trebuie sa fie “politicoasa, dar ferma”. Utilizarea fortei de catre politisti este o masura exceptionala. Se interzice aplicarea, incurajarea si tolerarea de acte de tortura, tratamente si pedepse inumane, degradante, constrangeri fizice ori psihice. Totodata, politistii se supun normelor in vigoare la conflictul de interese si nu pot nici sa-si exercite autoritatea in folos personal. Mai precis, pentru a-si rezolva problemele personale, politistul nu va putea uza de calitatea sau functia sa.
Desigur ca multe din cele stipulate in acest cod sunt si astazi in vigoare. Doar ca, de acum inainte, incalcarea regulilor codului ar putea avea o alta… perspectiva. Ne indoim insa de eficacitatea si durabilitatea acestori masuri. Pentru ca vorba-ceea, “traim in Romania”, unde codurile, regulile, ori legile, sunt cu multa usurinta incalcate, interpretate si uitate. In frunte cu cei care ar trebui sa dea exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *