noiembrie 29, 2022

Reguli de baza pe timp de canicula

Date fiind temperaturile ridicate din aceasta perioada, Directia de Sanatate Publica Salaj isi innoieste recomandarile specifice perioadei caniculare, indemnand populatia sa respecte cateva reguli elementare pentru a evita consecintele insolatiei si deshidratarii:
Potrivit directorului DSP Salaj, dr. Ligia Marincas, se recomanda: evitarea expunerii prelungite la soare intre orele 11 si 18; consumul zilnic de lichide, intre 1,5-2 litri/zi), fara a astepta senzatia de sete, fiind necesar un pahar cu apa la fiecare 15-20 minute. Deasemenea, este recomandat consumul de fructe si legume proaspete (pepene rosu, galben, prune, castraveti, rosii), deoarece aceste contin o mare cantitate de apa; trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv berea sau vinul, deoarece favorizeaza deshidratarea; se recomanda evitarea consumului de bauturi care contin cofeina(cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice; daca este absolut necesara expunerea la soare la orele amiezii, trebuie folosita o tinuta adecvata: palarii de soare, haine ample, pe cat posibil din fibre naturale si in culori deschise.
Evitarea, pe cat posibil, a activitatilor exterioare care necesita un consum mare de energie
"Preocuparea permanenta pentru starea de sanatate a celor dependenti de noi: copii, varstnici, persoane cu dizabilitati, oferindu-le in mod regulat lichide, chiar daca acestia nu le solicita, dar si pastrarea contactului permanent cu vecinii, rudele si cunostintele care sunt in varsta sau cu dizabilitati si monitorizarea starii lor de sanatate, sunt alte sfaturi de care trebuie sa se tina cont in perioada caniculara", completeaza directorul executiv DSP Salaj, dr. Ligia Marincas.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *