Pe 22 noiembrie poporul este chemat sa-si exprime vointa. Cu privire la trecerea la un Parlament unicameral si micsorarea numarului de parlamentari la maxim 300 de persoane. Referendumul care va fi organizat odata alegerile prezidentiale are rolul de a simplifica si eficientiza activitatea parlamentului. Actualul presedinte justifica optiunea organizarii referendumului prin aceea ca politicienii nu s-au tinut de cuvant si nu au modificat Constitutia, iar aceasta nu ar fi in concordanta cu realitatile momentului.
Initiativa pentru orga-nizarea referendumului nu poate fi privita decat ca una buna avand in vedere ca numarul parlamentarilor din Romania este mult prea mare in raport cu populatia. Avem cam acelasi numar de parlamentari ca si Statele Unite ale Americii, in timp ce locuitori avem mult mai putini.
Ideea de parlament unicameral a fost adoptata de mai bine de jumatate din tarile Uniunii Europene. La noi – ca la nimenea – cele doua camere ale acestui for au dovedit ca au atributii identice. Una dintre ele doar avea atributii decizionale pentru proiectele de lege, dar tot mai era nevoie de reunirea lor pentru proiectele cele mai importante.
Desigur ca o astfel de dezbatere, la care e invitat poporul sa-si spuna parerea este necesara. Lasata la latitudinea Parlamentului niciodata nu ar fi primit unda verde, iar momentul ales pentru desfasurarea referendumului este bine ticluit.
In primul rand pentru ca astfel, poporul starnit sa-si manifeste suveranitatea, infierand parlamentul bicameral, va avea o mai buna reprezentare la urne. Pe de alta parte, Traian Basescu are ocazia acum sa dovedeasca ca lupta pana la… mal pentru reforma promisa. Sau mai mult, sa se foloseasca de dezgustul electoratului pentru politicieni, in favoarea sa. Pentru ca badea Gligor nu poate sa fie decat foarte cucerit de acest proiect.