ianuarie 28, 2023

Rectificarea bugetara "exclusiv PSD". Deficit bugetar de aproape 2 miliarde de lei, dar ‘asigura plata pensiilor si a salariilor’ si aduce noi taxe

Anuntata, initial, pentru finalul de iulie, cel tarziu 1 august, prima rectificare bugetara pe anul 2019 s-a lasat putin asteptata fiind publicata pe site-ul MFP abia marti 6 august. ALDE nu era de acord cu rectificarea, despre care Varjuan Vosganian a spus ca "este o varianta exclusiv a PSD, care taie de la educatie, sanatate, investitii". In replica premierul Dancila a spus "Vreau sa fie tuturor foarte clar ca, prin actuala rectificare bugetara, Guvernul nu va taia veniturile românilor. O precizare similara a venit si din partea Ministerului Finantelor condus de Teodorvici, partenerul de ping-pong al lui Dancila cu bugetul national in perspectiva alegerilor prezidentiale:"Proiectul rectificarii bugetare asigura sumele necesare pentru plata pensiilor si a salariilor." Asta dupa ce Executia bugetara pe primele sase luni ale anului 2019 s-a incheiat cu un deficit de 19,96 miliarde lei, respectiv 1,94% din PIB.

rn

Taierile de buget conform comunicatului publicat pe site-ul MFP au fost operate la "Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comert si Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetarii si Inovarii (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educatiei Nationale (- 1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei)." Puteti observa ca cea mai mare "economie" se face la Ministerul Educatiei, unde guvernul socialist taie din rechizitele scolare ca sa dea mai mul?i bani, pentru salarii si pensii sau la primariile ramase fara bani dupa dezmatul bugetar creat prin adoptarea noului Cod Administrativ si a pensiilor speciale pentru primari, viceprimari presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene. Dincolo de acest dezmat bugetar, nu putem sa ne intrebam daca aceste taieri, la ministerele mentionate anterior, nu s-au datorat si lipsei de utilizare a fondurilor puse la dispozitie de Guvern.

rn

Dupa tot ceea ce s-a petrecut la Caracal cu Alexandra Maceseanu, Guvernul in loc sa se intereseze ce s-au facut cu banii dati la STS si sa acelereze implementarea sistemului Advanced Mobile Location (AML), care permite localizarea rapida a celor care suna la 112, s-a gandit sa se taie bani de la STS, se majoreaze bugetele SRI, SIE si SPP. Printe ministerele care mai primesc bani in plus sunt tocmai Ministerul Finatelor Publice (+2.243,6 milioane lei), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (+970,5 milioane lei), Ministerul Muncii si Justitiei Sociale (+326,4 milioane lei Ministerul Mediului( + 92,2 milioane lei).

rn

Aceasta rectificare bugetara pe langa taierea masiva la un minister important precum cel al Educatiei, aduce taxarea tichetelor cadou, pentru care se vor percepe contributii la sanatate si pensii asemanatoare veniturilor din salarii, taxa pe zahar care va scumpi o sticla de 2 litri de cola cu 2 lei, scumpirea tigarilor cu aproximativ 0,5 lei de la 1 septembrie cand "cresc" si pensiile pensionarilor.

rn

Retificarea bugetara marca PSD are si o parte buna, deoarece ar putea duce la disparitia unor bugetari si secretari de stat. MEP si-a propus reducerea cu 50% a numarului total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat si de functii asimiliate functiilor de secretar de stat si subsecretar de stat subsecretar de stat la nivelul tuturor institutiilor si autoritatilor publice din subordinea/ coordonarea Guvernului sau a ministerelor.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut