Consilierii PD-L au refuzat sa voteze proiectul care se vrea colacul de salvare de la faliment pentru primariile salajene pe motiv ca nu este decat o „deturnare de fonduri”.
Primariile salajene primesc 2,23 milioane de lei, de la bugetul judetului, in urma primei rectificari bugetare din acest an. Suma a fost aprobata vineri, de consilierii judeteni. Acesti bani sunt o gura de aer pentru multe unitati administrative, aflate la un pas de faliment. La repartizarea fondurilor s-a tinut cont de solicitarile autoritatilor locale pentru acoperirea cheltuielilor de functionare si plata salariilor, pentru costurile de cofinantare ale unor proiecte, pentru intocmirea unor documentatii de proiect, precum si pentru cofinantarea unor obiective de interes local. Sumele alocate prin rectificare nu vizeaza domeniul social, respectiv beneficiarii Legii 416 si nici asistentii persoanelor cu handicap.
Pentru 28 de comune, care au depus proiecte in cadrul programului Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala, se aloca un ajutor de cate 200 de milioane de lei vechi. In plus, fiecare comuna primeste cate 200 de milioane de lei pentru investitiile derulate la nivel local. Asa cum a sesizat Ioan Mocan, consilier judetean, in cadrul acestei rectificari s-au repartizat si „de aceasta data sume foarte mari anumitor primarii. Se pare ca sunt tot aceleasi primarii, Crasna, Meseseni, Carastelec, care la orice rectificare, primesc cele mai mari fonduri. Cei de la judet justifica faptul ca aceste primarii nu mai au bani de salarii. Dar atunci de ce isi permit sa aiba o gramada de angajati?” Conducerea judetului a raspuns ca la Crasna banii s-au repartizat pentru sustinerea Caminului de batrani, care mai are in cont pana la finele anului doar 18 milioane de lei vechi si nu-i ajung. Acest lucru, potrivit lui Ioan Mocan, „ar fi in contradictie cu faptul ca nu s-au dat bani pentru domeniul social. In anexa scrie ca banii se dau pentru salarii, in timp ce in realitate se dau pentru camin. Ceea ce nu poate fi decat deturnare de fonduri”, motiv pentru care grupul consilierilor PD-L nu a votat proiectul.
Investitiile locale, private de cofinantari
De anul viitor judetul nu va mai aloca bani primariilor pentru cofinantarea unor obiective de interes local, cu exceptia celor care converg cu strategia de dezvoltare a judetului. Din 2010 investitiile locale vor fi sustinute din fonduri proprii.