ianuarie 29, 2023

Reacțiile politicienilor sălăjeni după ce a picat Guvernul Cîțu

Moțiunea inițiată de PSD împotriva Guvernului Cîțu a trecut, cu sprijinul USR și AUR. A fost, evident, o susținere din interes pentru că, analizând reacțiile acestor partide după victoria lor din Parlament e evident că nimeni nu agreează pe nimeni.

USR exclude o guvernare cu PSD, iar social democrații acuză useriștii că au fost părtași la ducerea României în criză. Șeful statului, la rândul său, dă vina pe toate partidele, în afară de PNL. AUR mai câștigă un plus de imagine în fața electoratului său, pozând în partidul care “ne scapă de toate relele”.

USR ar vrea din nou la guvernare, cu PNL și UDMR

“Parlamentarii USR au votat moțiunea, au votat cu bilele la vedere. Toți parlamentarii USR au fost prezenți. Moțiunea a trecut. Așteptăm ca PNL să vină cu o altă propunere de premier și ne așezăm la masa discuțiilor. România are nevoie de un guvern cu puteri depline. Ne dorim ca reformele să aibă un calendar precis. Miniștrii noștri și-au făcut treaba, nu avem de ce să rediscutăm ministerele într-o viitoare negociere pentru a reintra la guvernare. PNRR este deja adoptat și trebuie să fie o prioritate a programului de guvernare al viitorului guvern. Dacă e nevoie, suntem gata să venim și noi cu propria noastră propunere de premier: Dacian Cioloș, în condițiile în care o astfel de propunere poate ajuta la reconstituirea coaliției cu PNL și UDMR. Singura noastră opțiune de guvernare este refacerea coaliției cu PNL și UDMR. Excludem o guvernare cu PSD și AUR. Dacă PNL nu vrea să refacă coaliția, va trebui să formeze una cu PSD. Cu AUR și PSD nu avem nimic în comun decât faptul că și noi, și ei am considerat că Florin Cîțu trebuie să plece”, a scris senatorul USR Cosmin Cristian Viașu pe rețelele de socializare.

“Am votat pentru plecarea lui Cîțu din fruntea guvernului. Aşa cum am spus-o şi cu alte ocazii, coordonarea Guvernului a fost o pălărie mult prea mare pentru acesta.Sperăm ca în cel mai scurt timp să avem o nouă propunere de premier. Pentru noi e important ca ţara să fie guvernată de un Guvern cu majoritate în Parlament, care să reformeze România și care să fie pentru români, nu pentru grupuri de interese și sinecuri de partid.Pentru noi e la fel de important să avem, de comun acord cu noul premier, un calendar asumat de reforme. Vom susţine un nou Guvern doar alături de PNL şi UDMR. PSD şi AUR nu au fost niciodată printre opţiunile noastre”, a transmis, online, și deputatul USR Alin Prunean.

PSD vrea alegeri anticipate

“Am înlăturat guvernul Cîțu să oprim declinul periculos de rapid spre o criză de proporții. Guvernul Cîțu tocmai a fost demis și s-a pus stop unei alunecări periculoase a României pe o pantă abruptă a declinului economic și social. Administrarea țării de către Florin Cîțu și oamenii lui s-a dovedit un eșec total. Moțiunea de cenzură depusă de PSD a fost votată azi de 281 de parlamentari, care au decis că România nu are de ce să continue spre dezastru. Cîțu a adus deja criza economică, suprapusă nefericit peste cea a pandemiei. Nu avem de ce să riscăm o criză socială de proporții. Românii se confruntă cu creșteri de prețuri înfiorătoare. Energia, combustibilul, mâncarea, medicamentele, toate înregistrează creșteri de prețuri care pun sub o presiune colosală nivelul de trai. Viața sub toate aspectele este mai grea. Foarte multe din întreprinderile românești nu mai fac față. Incompetența se traduce inclusiv în zece incendii în spitalele din România în mai puțin de un an, în care au murit peste 20 de oameni. Măsurile împotriva pandemiei sunt haotice, nu sunt niciun fel de premise că vor da rezultatele asteptate. Bolnavii cu afecțiuni cronice nu au acces la ingrijiri medicale. Învățământul este în derivă. Nu se mai construiesc nici autostrăzi. Totul parcă se dărâmă, se pierd resurse importante, în condițiile în care împrumuturile externe cresc cu 1700 de euro pe secundă. PNL, alături de USR și UDMR au dat greș în întregime de când au preluat guvernarea. Nu au reușit să genereze soluții. Ne așteaptă o perioada grea, dificilă, în care vor fi necesare măsuri dureroase. Iar alegerile anticipate pot fi o soluție de rezolvare a acestei grave crize politice!”, a scris deputatul PSD Florian Neaga.

Liberalii repetă mesajul șefului statului

Liberalii sălăjeni s-au limitat la a da mai departe mesajul președintelui Klaus Iohannis, lucru făcut și de liderul PNL Sălaj, Lucian Bode, fără alte comentarii.

„Trist, dar adevărat! Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de azi este «criză». Suntem în plină pandemie, valul 4 ne-a lovit rău, suntem într-o criză a prețului la energie, o criză care este și europeană și globală și, în acest context, în Parlament a fost votată o moțiune de cenzură care mai adaugă o criză, cea a guvernării. Situația a fost generată de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români. USR a fost parte din coaliție, a plecat din guvern și a votat moțiunea împreună cu PSD și AUR. Astea sunt faptele, restul este discurs politic sau demagogie. Trebuie să găsim o soluție pentru că România trebuie guvernată și este momentul pentru decizii mature din partea politicienilor. Pentru a da timp partidelor să se întrunească în forurile interne și să vină cu o abordare matură, voi convoca consultări săptămâna viitoare”, a declarat șeful statului, iar mesajul său a fost distribuit de liberali pe rețelele de socializare.

Senatorul UDMR Kovács Irénke și deputatul UDMR Seres Denes nu au avut, în mediul online, nicio reacție după picarea Guvernului Cîțu.

2 thoughts on “Reacțiile politicienilor sălăjeni după ce a picat Guvernul Cîțu

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut