Reabilitarea Secției de Psihiatrie, pe lista scurtă a Consiliului Județean

Consiliul Județean Sălaj are în plan reabilitarea Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău, situată la “Spitalul Vechi”, în Cartierul Porolissum. Clădirea ar urma să fie consolidată și extinsă, eficientizată energetic, iar instalațiile, utilajele și echipamentele sanitare, electrice și termice vor fi înlocuite. Administrația județeană spune că este necesară creșterea capacității secției de a furniza servicii medicale, în contextul în care numărul pacienților este în continuă creștere.

Costul lucrării se ridică la aproape 37 milioane de lei, urmând ca această sumă, alocată prin Compania Națională de Investiții, să fie eșalonată pe parcursul a trei ani. În cadrul ședinței de miercuri, 30 martie, consilierii județeni sunt chemați să aprobe indicatorii tehnico-economici în vederea finanțării prin CNI a acestui obiectiv de investiţii.

În urma acestei investiții, ar rezulta o clădire modernă, în suprafață de peste trei mii de metri pătrați, cu o curte interioară de peste 700 metri pătrați, zone verzi și locuri de parcare. Secția de Psihiatrie va putea deservi 72 de pacienți, din care adulți cronici – 18, adulți acuți – 40, iar psihiatrie pediatrică- 14.

“Pentru acoperirea necesarului de servicii psihiatrice ale întregului județ este necesară creșterea structurii funcționale a secției de psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău, respectiv suplimentarea numărului de paturi, fapt ce impune reabilitarea clădirii existente pentru a găzdui compartimentul de psihiatrie adulți cronici și extinderea acesteia în două părți în care vor funcționa compartimentele de psihiatrie adulți acuți și de psihiatrie pediatrică. Prin această investiție se vor efectua, de asemenea: amenajări exterioare care vor presupune crearea unor noi căi de acces din drumul de circulație actual, pentru facilitarea circuitului logistic, al personalului și pacienților și vor fi deviate anumite rețele exterioare existente”, explică reprezentanții Consiliului Județean.

Obiectivul general al investiției este creșterea calității serviciilor medicale de tratare a patologiei bolilor psihice, furnizate în cadrul Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău, prin reabilitarea, modernizarea și extindere clădirii existente, creșterea capacității
secției de a furniza servicii medicale, creșterea calității serviciilor de sănătate oferite pacienților și, implicit, îmbunătățirea stării de sănătate a populației.

“Stresul, condițiile de trai și de mediu, alimentația, disfuncționalitățile genetice, dar și alți factori sociali externi fac ca bolile neuro-psihice să fie tot mai numeroase. Conform statisticii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj sute de sălăjeni suferă de afecțiuni neuropsihice, diagnostice precum schizofrenia, oligofrenia, fobiile, atacurile de panică și paranoia, depresiile ori tulburările obsesiv- compulsive fiind tot mai întâlnite în rândul populației”, adaugă administrația județeană.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *