februarie 6, 2023

Reabilitare termica “made” in Simleu

Executivul Primariei Simleu Silvaniei isi propune sa demareze un program “original” de reabilitare termica a blocurilor, diferit de cel initiat de catre autoritatile centrale. Varianta guvernamentala prevede ca, pentru izolarea termica a unui bloc, contributia urmeaza sa fie impartita in trei parti aproximativ egale. Astfel, 34% din suma necesara ar trebui asigurata de catre bugetul de stat, tot atata de cel local, iar asociatiile de proprietari vor plati 33%.
Din nefericire, pe plan national acest proiect guvernamental s-a dovedit a fi un esec, in foarte putine localitati realizandu-se reabilitari termice ale blocurilor de locuit. Iar in Salaj situatia este mai “albastra” deoarece nici o asociatie de locatari nu a beneficiat de prevederile programului.
Pentru a simplifica cat mai mult demersurile ce trebuiesc indeplinite si pentru a cheltui o suma cat mai mica pentru lucrarile de izolare termica, primarul Septimiu Turcas propune simleuanilor un program mai simplu, adaptat la situatia din urbe. Practic, vor fi evitate o serie de proceduri birocratice lungi si anevoioase si, paradoxal, chiar daca contributia va fi mai mare, costurile finale vor fi mai reduse decat in cazul unei licitatii organizate la nivel central.
“La un calcul estimativ al cheltuielilor, reabilitarea termica a unui bloc cu 20 de apartamente nu poate fi mai mare de 50.000 de lei, din aceasta suma 25.000 de lei urmand sa fie asigurata din bugetul local. Avand in vedere ca suma ce ar trebui sa reprezinte cota parte a fiecarei familii (aproximativ 12,5 milioane in lei vechi) se amortizeaza in circa doi ani, consider ca este o investitie profitabila pentru locuitorii din Simleu”, a declarat Turcas.
Totodata, el a mai afirmat ca reabilitarea termica va da o fata noua blocurilor si, nu in ultimul rand, prin aceste investitii va creste si valoarea de piata a imobilelor.
Primaria isi propune sa ajute astfel asociatiile de locatari, dar programul va incepe cu acele asociatii care au stransa partea lor de finantare, urmand ca anual reabilitarea termica a zece de blocuri sa fie cofinantata din bugetul Consiliului Local.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut