Razboi intre sindicatele din invatamant si guvern

“Mutilatorii” grilei, ceruti sa fie lasati fara sprijin politic
Sindicalistii din educatie declara razboi Guvernului, dupa ce acesta si-a incalcat, sistematic, toate promisiunile facute lucratorilor din domeniu. Printr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui PSD, Mircea Geoana, liderii principalelor federatii sindicale din invatamant ii solicita acestuia retragerea sprijinului politic pentru cei doi demnitari – Marian Sarbu, ministrul Muncii, si Valentin Mocanu, secretar de stat – considerati vinovati de “mutilarea grilei de salarizare pentru personalul din invatamant”. Liderii sindicali sustin ca, dincolo de faptul ca, astfel, reprezentantii executivului au incalcat principiile stabilite cu partenerii sociali, modificarea grilei a dus si la “o situatie paradoxala in care, prin reducerea cu circa 40% a coeficientilor de ierarhizare, unele categorii de personal didactic vor avea venituri mai mici decat cele actuale”.
Inceputul de an scolar, sub amenintarea actiunilor de protest
Printr-o alta scrisoare, adresata, de aceasta data, primului ministru Emil Boc, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (la care sunt afiliati, prin Liga Sindicatelor din Invatamant Salaj, si sindicalistii din invatamantul salajean), liderii atrag atentia asupra “incalcarii grosolane” a acordului incheiat, la inceputul lunii mai, de reprezentantii federatiilor sindicale si cei ai Guvernului. Este vorba despre acel acord in zece puncte, a carui semnare a dus la suspendarea grevei care ar fi blocat desfasurarea tezelor cu subiect unic. Principalele nemultumiri legate de nerespectarea acordului se leaga de plasarea dascalilor in grila de salarizare (care, potrivit acordului, ar fi trebuit sa fie cat mai aproape de varful ierarhiei), dar si de neconstituirea comisiei de monitorizare a investitiilor din educatie. In opinia sindicalistilor, lipsa acestei comisii ar favoriza utilizarea unei parti din fonduri pentru finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale. Tinand cont de neregulile semnalate, sindicalistii avertizeaza ca inceputul anului scolar va fi marcat de actiuni de protest.
Legea unica, ramasa fara sens
Liderul salajean al sindicalistilor din educatie, Eusebiu Lehene, a subliniat, la randul sau, ca atitudinea Executivului fata de dascali este una execrabila si discriminatorie, pornind de la faptul ca “invatamantul este singurul sector bugetar fara prime de vacanta” si pana la controversata lege unica de salarizare, care, potrivit lui Lehene, “nu mai are sens”. “Salariile “nerusinate” au ramas unde sunt, iar cele mici au ramas tot mici, astfel ca sensul legii, de a elimina aceste discrepante in plata bugetarilor, nu se mai regaseste nicaieri” – a explicat Lehene.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *