Viceprimarul, schimbat din functie
La inceputul celei de-a doua decade din luna mai a acestui an, consilierii locali din Plopis au votat schimbarea din functie a viceprimarului. Scanteia a pornit de la solicitarea unei firme de a amenaja pe teritoriul comunei o balastiera. Majoritatea cetatenilor si primarul au fost contra acestei investitii, iar viceprimarul, pentru. Argumentele aduse in defavoarea balastierei invocau faptul ca vor fi afectate drumurile si locuintele de transportul de mare tonaj, panza freatica si mediul. Mai mult, suprafata in cauza, ce urma sa fie concesionata firmei interesate, insuma 5 ha de teren detinut in composesorat, pentru care se pare ca fusese clarificata situatia juridica.
Prefectura e de alta parere
In urma controlului legalitatii deciziei luate in cadrul sedintei in care viceprimarul a fost schimbat din functie, specialistii de la Serviciul Juridic Contencios Administrativ din Prefectura au recomandat ca hotararea nr. 14/11.05.2009 sa fie revocata, nefiind legala. Acestia au sustinut ca: „in cazul de fata nu s-au indeplinit conditiile articolului 69 din Legea 393/2004 privind statutul alesilor locali”. Mai precis, potrivit acestui act, pentru ca viceprimarul sa fie schimbat din functie era nevoie sa se faca dovada ca „a incalcat Constitutia, celelalte legi ale tarii sau a prejudiciat interesele tarii, ale unitatii administrativ teritoriale sau ale locuitorilor din unitatea adminsitrativ teritoriala respectiva”. Iar cum din „expunerea de motive a primarului din Plopis nr. 823/06.05.2009 si din procesul verbal al sedintei nu rezulta si nu se face dovada ca s-ar fi incalcat legile tarii”, prefectura a propus reanalizarea hotararii Consiliului Local, revocarea ei si eventual mustrarea cu avertisment a viceprimarului.
Primarul nu vrea revocarea hotararii
Seful administratiei publice din Plopis, dl. Nicolae Criste, ne-a spus ca „nu va propune revocarea hotararii CL prin care a fost schimbat viceprimarul din functie. Doar daca o treime din consilieri va face o cerere ca decizia sa fie revocata, propunerea va fi supusa spre dezbatere in sedinta de CL”. Domnul Criste argumenteaza, intre altele, ca motivul principal care a dus la luarea acestei hotarari ar fi „semnarea de catre viceprimar a doua avize favorabile pentru Balastiera, potrivit carora se pot folosi toate drumurile comunale si vicinale de autovehiculele de mare tonaj, si asta, fara consultarea primarului”.
Viceprimarul ataca
Hotararea Consiliului Local a fost atacata in contencios de catre viceprimarul Nicolae Pop, care considera ca „s-a luat o decizie gresita in privinta mea”. Domnia sa a aratat ca „nu am primit in scris nici o sarcina de serviciu din momentul preluarii mandatului, in termen de 30 de zile, asa cum spune legea”. Cu toate acestea, insa, a considerat, avand de partea sa Legea 215, prin care viceprimarul este inlocuitorul de drept al primarului, „ca nu e ilegal sa semneze actele respective, in intervalul cat primarul a lipsit 7 zile din unitate. Trebuia sa dam un raspuns solicitarilor firmei si am considerat ca balastiera este un lucru bun pentru comunitate”. Ramane de vazut ce urmari va avea asupra comunitatii razboiul din primarie. Va mai fi oare in dealul Cles balastiera? Sau oamenii vor putea dormi linistiti ca nu le crapa casele?