Daca in primavara acestui an, oficialii Bancii Nationale a Romaniei declarau ca situatia este sub control si ca masurile luate de banca centrala sunt suficiente pentru ca Romania sa faca fata crizei, zilele trecute, presedintele Basescu a declarat ca vom intra in recesiune la finele trimestrului al doilea.
Cu aceasta ocazie, a tras un semnal de alarma fata de respectarea fondului de salarii si a subliniat ca nu exista fonduri pentru cresterea salariilor. Anuntul presedintelui vine intr-un moment delicat, in care toate categoriile de bugetari asteapta cu sufletul la gura legea unica a salarizarii, unii chiar amenintand cu proteste daca nu se aleg cu bani mai multi.
In tot acest timp, salariatul din privat e cazut la pamant. Ramas fara slujba ori trimis in somaj tehnic, cu datorii in banca si incapabil sa-si acopere cheltuielile cotidiene, muncitorul din sectorul privat nu are alternative. El nu poate iesi in strada sa protesteze; iar daca o face, cine-l poate ajuta? E criza, iar fabrica unde a lucrat nu are comenzi, deci nu are nevoie de el. Sa treaca la amenintari? Nu poate face nici asta, pentru ca nu are cu ce. El nu poate boicota examenul de bacalaureat si nici nu poate pune osul la blocarea sistemului public.
Ghinionul sau este ca nu a fost suficient de inspirat incat sa se angajeze la stat, unde toata lumea stie ca ar fi avut un job sigur. Din pacate, nu putem lucra toti pentru stat, nu de alta, dar cineva trebuie sa faca bani in tara asta, macar pentru a asigura salariile bugetarilor. Si ce daca e criza? Lor sa le fie caldut la serviciu! Ei nu risca nici sa li se taie din salarii, nici sa ramana fara prime de vacanta ori de sarbatori, pentru a face economie la bugetul statului. In sistemul din care fac parte, in cel mai rau caz se blocheaza posturile, nicidecum nu se fac disponibilizari. Altfel spus, pentru ei nu prea exista grija zilei de maine.
Singurele victime le va da sectorul privat, ca doar, vorba aia: Sa moara capra vecinului!