decembrie 9, 2022

Raționamente false și bun simț

Ziua bună, dragi cititori!

Într-o zi, celebrul astronom Tycho Brahe a întrebat-o pe soția lui dacă, aruncând în spațiu diverse ingrediente, ar putea acestea să se întâlnească în așa fel încât să iasă o salată așa delicioasă ca aceea pe care tocmai o savura. Soția i-a răspuns: ”Cu siguranță, nu la fel de bună!”

Altfel spus, ar putea oare hazardul să înfățișeze un univers bine ordonat, plin de bogății și complexități, așa cum este cel în care trăiesc ființele vii? Nu ar fi nevoie de o Inteligență care să stea la originea tuturor acestora.

Ficțiunea este mai la îndemâna omului decât adevărul, afirma scriitorul Mark Twain. Omul zilelor noastre este mult mai aplecat să caute și să dea crezare filosofiilor și ficțiunilor, decât adevărurilor științifice.

Și totuși, să nu ne pierdem bunul simț. Pentru a ne apropia de adevăr, trebuie să ne sprijinim pe cele două brațe: rațiunea și credința. Este rațional și rezonabil să avem credință.

Să nu ne închinăm și să aducem omagiu tuturor descoperirilor și invențiilor care ne sunt furnizate zi de zi? Câte dintre acestea sunt informații oneste? Câte aduc fericire omenirii? Oare toată știința contemporană este atât de onorabilă pe cât ni se arată?

Vă invit la o reflecție!

(Pierre Trevet, Pildele unui preot de la țară)

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *