decembrie 7, 2022

Rambursarile prin programul SAPARD ar putea fi efectuate de CE la sfarsitul lunii mai

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat, miercuri, ca rambursarile prin programul SAPARD ar putea fi efectuate de Comisia Europeana pana la sfarsitul lunii mai. La inceputul lunii martie Sarbu afirma ca platile SAPARD ar putea fi decontate de catre Comisia Europeana la finele lunii aprilie. “Banii s-au dat fermierilor. Mai sunt vreo 200 milioane de euro din programul SAPARD care vor fi terminati in acest an. Recuperarea banilor de la Bruxelles va dura probabil pana la sfarsitul lunii mai din ceea ce stiu eu”, a afirmat Sarbu, miercuri, intr-o conferinta de presa.
Ministrul a mai spus ca trei institutiii sunt responsabile de reluarea rambursarii fondurilor SAPARD, respectiv Ministerul Agriculturii, Autoritatea de Management pentru SAPARD de la Ministerul Finantelor si Autoritatea de Certificare si Plati de la Curtea de Conturi. “Acum cei de la Curtea de Conturi fac raportul, termenul fiind stabilit pentru 14 aprilie. Dupa ce se finalizeaza, saptamana viitoare il vom prezenta la Guvern”, a adaugat Sarbu.
Autoritatile au oprit, in vara anului trecut, platile realizate prin programul SAPARD, ca urmare a deciziei CE de a stopa decontarea cheltuielilor, dupa ce a depistat deficiente la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), care gestioneaza platile. Comisia Europeana a cerut Romaniei sa rezolve problemele, prin implementarea unui plan de actiuni, reluarea decontarii cheltuielilor fiind luata in considerare numai dupa confirmarea din partea unui auditor independent ca deficientele au fost solutionate. Agentia de plati a implementat un plan de actiuni, iar autoritatile au reluat platile din bugetul de stat catre beneficiari in luna octombrie (sistemul de finantare SAPARD presupune ca beneficiarul primeste banii de la bugetul de stat, iar Comisia Europeana ramburseaza ulterior sumele statului). Totusi, Comisia Europeana nu a reluat deocamdata rambursarile de plati, asteptand imbunatatiri in planul de actiuni si activitatea APDRP.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *