Ramanem cu educatie de… moda veche

Curtea Constitutionala a admis miercuri sesizarea de neconstitutionalitate referitoare la Legea Educatiei Nationale asumata in septembrie de Guvernul Boc in fata Parlamentului. O forma refacuta a legii este asteptata abia pentru anul viitor.
Declararea Legii Educatiei Nationale drept neconstitutionala nu este vazuta cu ochi buni de catre seful invatamantului salajean, inspectorul scolar general Ioan Abrudan. “Ma surprinde decizia Curtii Constitutionale, pentru ca in sistem era asteptata aceasta lege avand in vedere ca de aproape 20 de ani nu s-a facut nimic din acest punct de vedere pentru invatamant. Legea era, totusi, o constructie la care s-a lucrat mult timp si la care si-au adus contributia doi fosti ministri”, a opinat seful ISJ.
Pe de alta parte, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj, Eusebiu Lehene, considera decizia Curtii Constitutionale corecta si un bun prilej de a “repara legea, nu numai in privinta aspectelor declarate neconstitutionale, ci si in privinta multor altor prevederi care mai trebuie… periate”. Lehene a apreciat ca noua forma a legii, reparata, va trebui sa parcurga in mod obligatoriu procedura de dezbatere publica si sa fie supusa votului Parlamentului, si nu asumata de guvern, cum s-a intamplat cu prima forma, care in opinia liderului sindical “n-a avut decat caracter electoral”. Eusebiu Lehene a apreciat ca noua forma a legii nu va fi disponibila mai devreme de anul viitor.
Directorii de scoli pot fi membri de partid
Reamintim ca Legea Educatiei Nationale a ajuns in atentia Curtii Constitutionale imediat dupa asumarea ei in Parlament, Partidul National Liberal sesizand instanta cu privire la anumite articole din lege care ar contraveni Constitutiei. Un astfel de articol este cel referitor la incompatibilitatea functiei de director sau director adjunct intr-o scoala cu calitatea de membru al unui partid politic, care contravine articolului 40 din Constitutie, care arata ca doar judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organiza nu pot fi membri de partid.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *