septembrie 28, 2022

Raed Arafat a venit să medieze tensiunile de la Spitalul Județean de Urgență Zalău

Pe fondul tensiunilor existente de o bună perioadă de vreme în rândul personalului de la Spitalul Județean de Urgență Zalău, secretarul de stat Raed Arafat a venit, vineri, 9 septembrie, să medieze conflictul.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență s-a întâlnit, la sediul Consiliului Județean Sălaj, cu președintele Dinu Iancu-Sălăjanu, cu conducerea Spitalului Județean de Urgență Zalău, precum și cu reprezentanții UPU-SMURD Zalău și ai secțiilor care asigură gărzi în Unitatea de Primiri Urgențe.

Așa cum a concluzionat și Raed Arafat, după ce a stat de vorbă aproximativ 4 ore cu cadrele medicale, este vorba de o problemă de comunicare între Unitatea de Primiri Urgențe și celelalte secții ale spitalului. Tensiunile sunt accentuate și de lipsa de personal cu care se confruntă Spitalul Județean.

“Am avut, astăzi, o discuție deschisă și productivă, în cadrul căreia reprezentanții Spitalului Județean au expus principalele probleme cu care se confruntă în desfășurarea activității medicale. Îi mulțumesc domnului Arafat pentru disponibilitate și pentru tot sprijinul oferit. Discuțiile purtate au evidențiat, încă o dată, că principala preocupare a întregii echipe din unitatea medicală o reprezintă sănătatea pacienților, lucru care nu poate decât să mă bucure și să îmi reconfirme faptul că SJU Zalău poate deveni un etalon al profesionalismului și un foarte bun furnizor de servicii medicale”, a afirmat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

UPU duce lipsă de medici specialiști

Șeful DSU spune că Unitatea de Primiri Urgențe are un deficit de personal, acoperit, momentan, cu medici de la Oradea și Cluj.

“Clar, UPU are o problemă de resursă umană. Se confruntă cu lipsa unui număr adecvat de medici specialiști de urgență, o lipsă care, parțial, este acoperită cu sprijinul acordat de colegii de la Spitalul Clinic de Urgență Oradea – UPU Oradea, prin medicii care vin și desfășoară o parte din programul lor aici, în gardă, plus medicii rezidenți care vin de la Cluj”, a afirmat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, de anul viitor echipa de la UPU va fi completată cu încă doi sau trei medici, iar pentru posturile de asistenți medicali se organizează deja concursuri, astfel că se va putea ajunge la numărul necesar de personal pe fiecare tură.

Referitor la condițiile de muncă din spital, “aspect care, într-adevăr, poate reprezenta un motiv pentru care unii colegi pleacă, pentru că nu sunt mulțumiți de condițiile într-un UPU vechi”, Raed Arafat e de părere că investițiile aflate în derulare la Spitalul Județean de Urgență Zalău vor atrage și mai mulți medici.

“În viitorul foarte apropiat, condițiile de muncă din UPU Zalău vor fi îmbunătățite, având în vedere că proiectul de modernizare, extindere și dotare derulat de Consiliul Județean Sălaj se află într-un stadiu avansat. Acest lucru ne face să fim optimiști în ceea ce privește atractivitatea UPU pentru medicii tineri. Spitalul Județean de Urgență Zalău are un manager competent și implicat în bunul mers al activității unității, precum și o echipă de medici de valoare, pentru care binele pacienților primează”, a declarat Raed Arafat.

Trebuie îmbunătățită comunicarea între UPU și secțiile spitalului

“Știm că au fost discuții, nu este niciun secret, pot spune că am avut o întâlnire extrem de pozitivă. Am stat și am discutat toate aspectele, toate problemele ridicate. Există clar lucruri de îmbunătățit la nivelul UPU, există clar lucruri de îmbunătățit la nivelul celorlalte secții de spital când vine vorba de a colabora pentru rezolvarea unor cazuri medicale. UPU e o secție care lucrează cu toate secțiile spitalului, iar secțiile spitalului lucrează cel mai mult cu UPU. E de așteptat să existe și să apară probleme, nu e o chestiune specifică Sălajului sau României, se întâmplă și în afară, dar necesită management continuu din partea coordonatorului. Șeful UPU, precum și șefii celorlate secții, sunt subordonați managerului spitalului, iar acesta trebuie să-i pună pe toți la masă și să rezolve aceste probleme. Doamna manager este foarte deschisă, a venit cu propuneri, cu idei, și face tot posibilul pentru completarea schemei de personal în UPU”, a adăugat Raed Arafat.

Legat de schimbările vehiculate la nivelul UPU-SMURD, Raed Arafat a explicat că medicul Mădălina Vasile Pop, actualul șef de la Urgențe, e posibil să plece, deoarece dorește să facă o a doua specializare, dar, cel mai probabil, va rămâne pe post până în decembrie, cel puțin, timp în care conducerea spitalului va căuta un înlocuitor.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.