Conducerea PNL Salaj sustine ca reducerea cheltuielilor bugetare este o necesitate, dar modul de realizare anuntat de Traian Basescu este… criminal.
„Este exact ca si cum un om s-ar zbate in apa sa nu se inece iar tu, in loc sa-i dai un balon de oxigen pentru a-l ajuta sa stea la suprafata, ii dai un bolovan care sa-l traga la fund”, a apreciat, plastic, presedintele penelistilor salajeni, Radu Capilnasiu, „solutia” gasita de presedintele – premier Traian Basescu pentru iesirea Romaniei din criza: reducerea cu 25 la suta a fondului de salarii pentru bugetari, reducerea cu 15 la suta a indemnizatiei de somaj si a pensiilor, diminuarea subventiilor si a ajutoarelor sociale. Cu toate ca a admis ca „este nevoie de o reducere a cheltuielilor si a numarului de angajati din sistemul bugetar”, Radu Capilnasiu a subliniat ca aceasta reducere nu se poate face stabilind, sec, de la nivel central, un procent, pentru ca astfel „se poate ajunge intr-un colaps din punctul de vedere al functionarii diferitelor servicii bugetare”.
Presedintele PNL Salaj a sugerat ca reducerea cheltuielilor bugetare ar trebui sa inceapa cu sefii numiti politic la conducerea institutiilor deconcentrate, apreciind ca „sumele din care sunt platite salariile a cate doi – trei directori in fiecare dintre aceste institutii aproape ca ar fi de ajuns pentru a nu mai reduce pensiile”. El a aratat, de asemenea, cu degetul inspre „contractele acordate prin incredintari directe firmelor aservite actualei puteri”, care duc la „situatii jenante, cum este cazul constructiei de autostrazi, care la bulgari se fac cu 2,2 milioane pe kilometri, iar la noi de zece ori mai scump”.
Primaria Zalau ar putea fi nevoita sa renunte la o treime dintre angajati
In privinta reducerilor de posturi din sistemul bugetar, Radu Capilansiu a apreciat ca acestea se pot opera chiar si in primarii, „pentru ca pe anumite servicii nu mai este acelasi volum de munca, dar trebuie sa fie la mana celor care administreaza aceste primarii, nu dispuse printr-un procent de la Bucuresti”. Referindu-se la Primaria Zalau, Capilnasiu a precizat ca „o diminuare cu 25 la suta a fondului de salarii ar echivala cu o reducere cu cel putin 35 la suta a personalului, pentru ca nu poti reduce directorii, care au salarii mai mari, fiind nevoie de o compensare prin mai multe disponibilizari”.