decembrie 6, 2022

Radu Capilnașiu așteapta in 14 aprilie decizia Inaltei Curți in procesul cu ANI, care il-a acuzat de incompatibilitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat joi, 31 martie, pronunțarea unei decizii în cazul Radu Capîlnașiu versus Agenția Naționala de Integritate pentru data de 14 aprilie, conform informațiilor din dosarul publicat pe site-ul instituției. Daca “nalta Curte de Casație și Justiție constata incompatibilitatea primarului din Zalau, așa cum au facut Tribunalul Salaj și Curtea de Apel Cluj în urma demersului ANI, Radu Capîlnașiu nu mai poate candida la Primaria Zalau timp de trei ani. În cazul în care va obține câștig de cauza în 14 aprilie, Capîlnașiu are timp sa își depuna candidatura la Primaria Zalau, pentru ca data limita de depunere a candidaturilor este 26 aprilie. 

Oficialii PNL Salaj au anunțat deja ca Radu Capîlnașiu va candida atât pe lista de consilieri locali la Zalau, cât și pe lista de consilieri la Consiliul Judetean, fiind considerat de colegii din partid motorul liberalilor împotriva mașinariei PSD în județ.

Ce îi reproșeaza Agenția Naționala de Integritate lui Capîlnașiu

Potrivit ANI, Capîlnașiu a deținut funcția de primar și calitatea de reprezentant al Municipiului Zalau în cadrul Adunarii Generale a Asociaților (AGA) la E-star SA Distriterm S.R.L. și la Citadin Zalau S.R.L. A încalcat astfel dispozițiile art. 87, din Legea nr. 161/2003, potrivit carora funcția de primar este incompatibila cu funcția de reprezentant al unitații administrativ – teritoriale în adunarile generale ale societaților comerciale de interes local, spunea comunicatul ANI.
Primarul Zalaului a contestat în instanța constatarea ANI, pierzând procesul și la Tribunalul Salaj și la Curtea de Apel Cluj.
Capîlnașiu motiva ca datele înregistrate la Registrul Comerțului Salaj sunt greșite. “Nu fac parte din Adunarea Generala a Acționarilor a SC Citadin Zalau SRL. Datele greșite ale Oficiului de la Registrul Comerțului Salaj au fost preluate de ANI fara sa le fi fost verificata acuratețea. În ceea ce privește aceasta societate comerciala, în calitate de primar am fost împuternicit de Consiliul Local al Municipiului Zalau sa semnez actele de înființare a societații, iar de Adunarea Generala a Acționarilor SC Citadin Zalau SRL am fost împuternicit sa semnez contractul de manager”, a explicat primarul Radu Capîlnașiu.

Aleșii salajeni luați la rost de ANI

Pe lista celor care mai au probleme în instanța cu Agenția Naționala de Integritate se mai numara deputatul PSD Iuliu Nosa, primarul comunei Crasna, Pop Emeric, dar și viceprimarii stop_coloana Zalaului Fazakaș Nicolae și Daniela Coța (vicerpimar pâna în 2015).
Iuliu Nosa își va afla sentința de la Curtea de Apel Cluj la începutul acestei saptamâni. Procesele lui Pop Emeric, Daniela Coța și Fazakas Nicolae se afla la Înalta Cute de Casație și Justiție.
Anul trecut, ANI l-a acuzat pe Iuliu Nosa de conflict de interese. Acesta susține, însa, ca Agenția a facut o eroare, pentru ca faptele de care este acuzat s-ar fi prescris. “Am atacat decizia ANI deoarece nu eu am fost cel care mi-am angajat fiul, pe Ionuț Nosa, la biroul meu parlamentar din Zalau. Eu sunt simplu angajat al Camerei Deputaților, eu nu sunt ordonator de credite; cel care a semnat angajarea a fost președintele Camerei Deputaților, de aceea am ales sa contest decizia ANI”, ne-a spus Iuliu Nosa.
Despre primarul din Crasna, inspectorii ANI spun ca “în perioada exercitarii mandatului de primar, a emis acte administrative, a încheiat acte juridice și a emis dispoziții care au produs un folos material atât pentru sine, cât și pentru soția și fiul sau, încalcând astfel dispozițiile art.76. alin 1 din Legea nr.161/2003”.
Daniela Gabriela Coța este acuzata de ANI de incompatibilitate în perioada 30 iulie 2008 – 28 octombrie 2013, întrucât, simultan cu funcția de viceprimar al Municipiului Zalau a deținut și funcția de reprezentant al unitații administrativ – teritoriale Zalau în AGA la trei societați comerciale de interes local. Este vorba de S.C. TRANSURBIS S.A., în perioada 30 iulie 2008 – 28 octombrie 2013; de S.C. CITADIN ZALAU S.R.L., în perioada 19 august 2010 – 28 octombrie 2013, și de S.C. UZINA ELECTRICA ZALAU S.A., în perioada 23 iulie 2012 – 28 octombrie 2013. ANI spune ca viceprimarul Daniela Coța a încalcat astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003.
Potrivit inspectorilor ANI, actualul viceprimar Nicolae Fazakaș, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iulie 2012 – 26 august 2013, întrucât a deținut simultan atât funcția de viceprimar al Municipiului Zalau, cât și calitatea de reprezentant al Municipiului Zalau în Adunarea Generala a Acționarilor în cadrul S.C. TRANSURBIS S.A., încalcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *