Racordări gratuite și nu prea la rețelele de energie electrică și gaze naturale

2
2250

Virgil Popescu, ministrul Energiei, anunță faptul că populația nu mai este obligată să suporte cheltuiala pentru racordurile la gaze naturale și energie electrică de la rețea până la limita de proprietate, obligația în acest sens fiind valabilă numai pentru racordul de la limita de proprietate. Aceste măsuri au fost prevăzute într-o lege aprobată și promulgată anul trecut.

„Legea a fost modificată la finalul anului trecut în așa fel încât racordurile la energie electrică și la gaze naturale devin gratuite, în sensul în care acest racord nu mai este plătit de la conductă până la poartă. Am dreptul să mă racordez la conducta din stradă până la limita de proprietate, este gratuit, nu mai există tarif reglementat pentru această racordare”, a declarat Virgil Popescu.

Furnizorul de energie și de gaze este obligat să facă racordul în 90 de zile de la obținerea autorizației de construcție. Tot în obligația furnizorilor revine și extinderea rețelelor de distribuție în termen de 90 de zile, acolo unde se fac noi construcții, astfel că accesul populației la energie electrică și gaze naturale va fi mult mai rapid.

„Racordul este gratuit pentru om, dar se recuperează, se socializează în tariful de distribuție pentru că toate investițiile care se fac în rețea se regăsesc în acel tarif de distribuție”, a mai explicat ministrul.

Pe înțelesul tuturor, avem racordul gratuit la rețea în termenul de 90 de zile prevăzut de lege, dar costurile se vor reflecta mai târziu în facturile noastre. Distribuitorii care nu realizează racordurile și extinderile în cele 90 de zile prevăzute sunt pasibili de amenzi din partea ANRE. O ultimă precizare în ceea ce privește racordurile de la limita de proprietate și până în locuință – acestea reprezintă proprietate privată și vor fi plătite de către beneficiar.

Reamintim faptul că la finalul anului trecut a fost promulgat un act normativ prin care s-a decis că toți operatorii de distribuție și transport gaze sau energie electrică au obligația să racordeze la rețea consumatorii casnici și persoanele juridice, fără să plătească nimic. Acest document a fost contestat din multe puncte de vedere de către majoritatea actorilor pieței. Cheltuielile cu extinderea și apoi operarea acestor rețele se vor regăsi în tarifele de distribuție. De la aceste tarife pleacă prețul final al energiei și gazelor naturale livrate consumatorilor, ceea ce înseamnă automat o creștere a facturilor.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.