”Rabla” schimba strategia

La un beneficiar, mai multe masini noi
Intrucat prima etapa a programului de innoire a parcului auto nu s-a bucurat de prea mare succes, autoritatile s-au decis sa schimbe strategia. Astfel, numarul de autoturisme ce pot fi achizitionate de catre o persoana nu mai este liminat la unul, iar de la jumatatea lunii iunie, in program vor fi incluse si autoutilitarele usoare de pana la 3,5 tone. Mai mult decat atat, din a treia etapa, al carei start va fi dat pe 1 septembrie, la programul “Rabla” vor avea acces si persoanele juridice.
Primele doua modificari vor fi facute in sedinta de Guvern din 3 iunie. Cea de-a treia va fi posibila prin aplicarea schemei de minimis. “Din punctul de vedere al persoanelor juridice, aici lucrurile se duc un pic spre legislatia europeana si, avand discutii cu Consiliul Concurentei, aici trebuie aplicata schema de ajutor de stat, dar lucrul acesta se face in niste etape. El va fi fezabil si va fi aplicat in a treia etapa. Suntem destul de avansati in discutiile cu Consiliul Concurentei”, a declarat Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului.
Dupa cum spune acesta, tinta este “sa scoatem anul acesta 60.000 de rable de pe piata, indiferent cu ce marci sunt inlocuite, indiferent ce proprietari le vor avea si le vor utiliza pe cele noi”.
Editia din acest an a Programului “Rabla” a fost impartita in trei faze, in care sunt oferite cate 20.000 de masini dealerilor declarati eligibili. Pana in acest moment, s-au vandut 11.500 de autoturisme noi, adica 59% din totalul pus la bataie in prima etapa. In acest an, pentru programul de innoire a parcului auto au fost alocati 228 milioane de lei, ceea ce inseamna o prima de casare de 3.800 de lei pentru fiecare beneficiar.
Start pentru etapa a doua
Peste 130 de producatori, importatori si distribuitori de masini au fost validati de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) in etapa a doua a Programului “Rabla”, etapa al carei stat s-a dat pe 1 iunie.
Au fost acceptati doar cei care au epuizat minim de 80% din cota alocata in prima faza. Aceasta a doua etapa se incheie in 31 august, fiind disponibile 28.000 de masini. Suma totala alocata de AFM depaseste 106 milioane de lei.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *