”Rabla local” se amână din nou… pentru primăvara 2023

”Rabla local” se amână din nou… pentru primăvara 2023

Programul privind casarea mașinilor uzate, care urma să înceapă în această lună și care este așteptat de proprietarii mașinilor mai vechi de 15 ani, se amână pentru anul 2023. Anunțul a fost făcut de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

„Administrația Fondului pentru Mediu intenționează să simplifice procedurile de accesare a proiectelor finanțate din Fondul pentru mediu prin descentralizarea unor programe, cu ajutorul primăriilor care se vor implica direct în analiza și implementarea proiectelor, așa cum este cazul Programului de casare a autovehiculelor uzate. În acest context, ghidul Programului privind casarea autovehiculelor uzate va suferi modificări, urmând ca sesiunea de lansare să aibă loc în prima parte a anului 2023”, susțin reprezentanții AFM.

Conform acestora, perioada și modalitatea de depunere a cererilor de finanțare, însoțite de documentația aferentă, se vor stabili prin dispoziția președintelui AFM.

A treia amânare în câteva luni

În luna septembrie, AFM anunţa că se vor putea realiza conturi începând cu data de 14 octombrie 2022, urmând ca, în perioada 21 octombrie 2022, ora 10.00, – 23 decembrie 2022, ora 14.00, sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanţare, solicitanţii să poată depune cererile de finanţare.

La începutul lunii octombrie, directorul de Comunicare din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mihai Drăgan, declara că prima ediţie a programului „Rabla local”, prin care cetăţenii îşi vor putea casa maşinile mai vechi de 15 ani în schimbul unui voucher de 3.000 de lei, va începe la jumătatea lunii octombrie.

Însă, la mijlocul lunii octombrie, când să se dea startul finanțării, AFM anunța din nou că programul pentru casarea maşinilor uzate se amână şi se va putea realiza începând cu data de 11 noiembrie 2022.

Iată că e început de noiembrie, chiar înainte de startul programului, iar AFM vine cu o nouă amânare.

În tot acest timp, Primăria Zalău s-a pregătit să se înscrie în Programul privind casarea autovehiculelor uzate. Prin intermediul programului ar urma ca zălăuanii care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi un stimulent în valoare de 3.000 de lei, fără a fi obligați să-i folosească pentru a cumpăra o mașină nouă. De menționat însă că beneficiarii acestor bani nu vor putea cumpăra, timp de 3 ani de la primirea stimulentului, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.

Consiliul Local și-a dat acordul în luna septembrie pentru participarea la acest program, dar și pentru cuprinderea sumei de 150.000 lei în bugetul anului 2022, sumă necesară derulării programului privind casarea autovehiculelor uzate. În plus, consilierii locali au aprobat deja și creditele de angajament pentru anii următori, pentru participarea UAT Municipiul Zalău la Programul privind casarea autovehiculelor uzate: pentru anul 2023 suma de 600 mii lei, pentru anul 2024 suma de 600mii lei, pentru anul 2025 suma de 450 mii lei, cu menţiunea că sumele pot suferi modificări în funcţie de prevederile Ghidului de finanţare în anii următori.

Doar că atât Primăria Zalău, cât și proprietarii de vehicule mai vechi de 15 ani mai au de așteptat după Fondul de Mediu. În Zalău, potrivit datelor oficiale, raportat la vechimea de minim 15 ani, s-ar încadra pentru a participa la programul de casare 22.587 de vehicule.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *