Puterea PSD – ALDE cauta sa dreaga rusinea patita cu lipsa banilor pentru salariile militarilor

Ministerul Apararii Nationale a anuntat marti ca angajatii nu vor primi, in data de 15 septembrie, ziua de salariu, veniturile in intregime. Banii pentru chirii si norma de hrana vor fi acordati abia dupa data de 25 septembrie. Nici contributiile sociale ale angajatului si angajatorului catre stat nu vor fi virate la timp, plata acestora urmSnd a se face cu intSrziere de pSna la zece zile. Motivul invocat pentru lipsa banilor a fost neefectuarea rectificarii bugetare. 

rn

“În scopul abordarii prudentiale a executiei bugetare (…) Directia financiar-contabila din M.Ap.N. a dispus catre toti ordonatorii de credite platitori de drepturi salariale, urmatoarele: efectuarea, în data de 15 septembrie, a platii sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fara contributiile individuale si impozit; efectuarea, la aceeasi data, a platii diurnelor în valuta cuvenite personalului aflat în misiuni externe; efectuarea, între 21 si 25 septembrie, a platii sumelor reprezentând contributiile angajatorului cât si ale angajatului si a impozitului pe venit; efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, dupa rectificarea bugetara, a platii sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, norma de hrana etc)”, a anuntat Ministerul Apararii.
Anuntul s-a lasat cu scandal si cu demisia ministrului Apararii, Adrian Tutuianu. Motivele demisiei nu sunt foarte clare. Premierul Mihai Tudose spune ca i-a sugerat sa demisioneze, “ca ar fi un gest de onoare”, in timp de Adrian Tutuianu spune ca a ales sa demisioneze, reprosandu-si lipsa de comunicare cu premierul, pe care ar fi trebuit sa-l informeze din timp despre problema banilor. Interimatul va fi asigurat la Ministerul Apararii Nationale de vicepremierul Marcel Ciolacu.

rn

Premierul si Finantele sustin ca sunt bani;
ministrul Muncii nici nu stie de problema

rn

“Sunt bani pentru salarii, sunt bani pentru armata, 2 la suta din buget la Ministerul Apararii si noi toti discutam daca avem sau nu bani de salarii pentru armata?”, a declarat premierul Mihai Tudose, intrebat daca sunt sau nu probleme cu banii de salarii. La scurt timp, Ministerul Finantelor a transmis acelasi mesaj linistitor. “În urma informatiilor aparute în mass-media va comunicam ca nu sunt dificultati în ceea ce priveste plata drepturilor salariale ale angajatilor din cadrul Ministerului Apararii Nationale.(…) Nu exista astfel de probleme la niciun alt minister”, a anuntat Minsiterul Finantelor. De cealalta parte, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, habar nu avea de aceasta problema. „Nu am auzit de asa ceva”, a raspuns Olguta Vasilescu, întrebata daca militarii îsi vor lua banii cu întârziere.

rn

PSD si UDMR Salaj pariaza pe rectificarea bugetara;
PNL Salaj spune ca ce-i mai rau abia acum incepe

rn

Iuliu Nosa, deputat PSD Salaj:
“Nu se pune problema sa nu fie bani. Nu s-a realizat inca rectificarea bugetara. Aplicarea Legii salarizarii a insemnat un efort financiar suplimentar, dar la rectificarea bugetara se vor regla lucrurile. Practic, se vor muta banii de la un capitol la atul. E doar o chestiune tehnica.”
Seres Denes, deputat UDMR Salaj:
“Cred ca e doar o problema tehnica, in sensul ca s-a intSrziat putin cu rectificarea bugetara, trebuia facuta mai devreme. De vina pentru aceasta situatie a fost numarul mare de cereri de pensionare, pensiile lor fiind platite din bugetul MApN. Nu e o problema plata salariilor, lucrurile se vor rezolva in scurt timp, la rectificare.”
Lucian Bode, deputat PNL:
“Demisia ministrului Tutuianu nu face decât sa fundamenteze punctul de vedere al PNL, care avertiza de câteva luni faptul ca aceasta guvernare, în diversele sale forme, Grindeanu si Tudose, sustinuta de ALDE, prin masurile luate afecteaza grav sectoare importante din economie. În cazul Ministerului Apararii Nationale, nu vorbim doar de gravele prejudicii aduse militarilor, a caror remuneratie se afla momentan într-o situatie incerta, ci si de declinul unui sector de importanta strategica, cu angajamente externe de maxima importanta, care poate declansa ulterior o criza greu de rezolvat. Semnalele partenerilor din NATO nu au întârziat sa soseasca, acest aspect reliefând din nou slaba guvernanta si lipsa de credibilitate si stabilitate a României guvernata de Dragnea. Se pare ca masura „realizata partial” a programului de guvernare referitoare la continuitatea strategica în cadrul NATO si UE tinde sa se dezintegreze din cauza incapacitatii guvernantilor de a trata acest sector cu importanta care i se cuvine. Sper ca acest incident sa nu se generalizeze ca un efect de domino asupra societatii si sa nu devina un început al sfârsitului în ceea ce priveste transformarea României într-un stat muribund din punct de vedere economic.”

rn

Masura afecteaza cateva sute de angajati MApN din Salaj

rn

In judetul Salaj exista patru unitati militare: una la Zalau si alte trei la Simleu Silvaniei. Pentru ca este o informatie clasificata, nu am putut afla exact numarul militarilor din fiecare unitate in parte. Stim, cu siguranta, ca la Unitatea Militara Zalau sunt peste 200 de militari care vor fi afectati de plata esalonata a drepturilor salariale. In cele trei unitati militare din Simleu Silvaniei sunt peste 300 de militari care isi vor lua lefurile in transe. Lor li se aduaga alte cateva zeci de angajati de la Centrul Militar Judetean Salaj.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *