Zălăuanul care și-a omorât soția, strangulând-o cu un colier din plastic, apoi s-a predat polițiștilor, a fost condamnat la închisoare pe viață. Sentința a fost pronunțată de magistrații Tribunalului Sălaj vineri, 26 ianuarie.

Cumplita întâmplare s-a petrecut în noaptea de 1 octombrie, în dormitorul locuinței celor doi soți, pe strada Sfânta Vineri din municipiu. Potrivit procurorilor, la ora 01.40 noaptea, pe fondul unei stări conflictuale mai vechi și a unui conflict spontan izbucnit între soți, bărbatul O. Sorin Vasile a strangulat-o pe soția sa cu un colier din plastic, în dormitorul locuinței lor, iar leziunile traumatice au dus la decesul victimei.

Soții O. erau căsătoriți de mai mulți ani și au împreună doi copii, unul de 18, altul de 10 ani.

Vineri, Tribunalul Sălaj a dat sentința, condamnându-l pe bărbat, fără acord de recunoaștere a vinovăției. Acesta a fost decăzut și din drepturile părintești. În plus, după ce copiii s-au constituit părți civile în proces, bărbatul a fost obligat de instanță se le acorde fiecăruia câte 100 de mii de euro, drept daune morale.

“Constată că în şedinţa publică din data de 20.12.2023, (…) instanţa a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care inculpatul a fost trimis în judecată, din infracţiunea de omor asupra unui membru de familie (…) în infracţiunea de omor calificat asupra unui membru de familie (…) condamnă inculpatul OSV la pedeapsa detenţiunii pe viaţă pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat asupra unui membru de familie. (…) aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b), e), f) şi h) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, drepturile părinteşti, dreptul de a fi tutore sau curator şi dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei închisorii, după grațierea totală sau a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripție a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate (….)dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat. (…) se aduce la cunoştinţa inculpatului faptul că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic. (…) admite acţiunile civile formulate de părţile civile ODA, prin ocrotitor legal PR şi OSC şi obligă inculpatul la plata sumei de 100.000 euro, cu titlul de daune morale către fiecare parte civilă. Mijloacele de probă care au fost înaintate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj odată cu rechizitoriul, respectiv un plic de hârtie maro conţinând un colier de plastic tip şoricel şi un plic de hârtie alb, sigilat, care conţine probe biologice – 1 eprubetă, ridicate cu ocazia cercetării la faţa locului, precum şi suporţii optici conţinând înregistările Body worn camera şi ale audierilor realizate în cursul urmăririi penale vor fi păstrate împreună cu dosarul cauzei. (…) obligă inculpatul la plata sumei totale de 2.500 lei cheltuieli judiciare către stat. (…) onorariul apărătorului din oficiu, în cuantum de 942 lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Sălaj şi va rămâne în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, scrie în hotărârea pronunțată de judecător vineri, 26 ianuarie.