Puțini zalauani și-au adus aminte de cei care au murit in decembrie ’89

A fost 22 Decembrie. Din obișnuința, din obligație, poate și dintr-un darab de suflet, oficialitațile locale s-au adunat în fața Parcului Central, acolo unde s-a pus o placa comemorativa pentru nevinovații uciși la Revoluția din decembrie 1989. Nu-i vorba de revoluționari din Salaj, ca la poale de Meseș n-a cazut nimeni, nu s-au tras focuri. Doar Ioan Manaila, Mircea Bardașu și Florin Horvat s-au autointitulat revoluționari și și-au primit o perioada drepturile care credeau ca li se cuvin. 

Ieri, la 26 de ani de când prim-secretarul județului a fugit din sediul Comitetului Județean de Partid și lumea a navalit în balconul cladirii, puțini s-au adunat în fața parcului pentru a comemora evenimentele din țara; doar vreo 30 de persoane înafara de oficialitați. Ceremonialul a început, ca în fiecare an, cu “Deșteapta-te române”, intonat de fanfara Promenada, dupa care a urmat o slujba de pomenire a celor trecuți în eternitate la revoluție. Primul cuvântator a fost Mircea Bardașu, președintele Asociației de revoluționari 21 decembrie, care amintindu-și ca prin vis de evenimentele de acum 26 de ani s-a aratat mulțumit de faptul ca în Salaj n-a fost nici un sacrificiu suprem pentru cauzele revoluției. Prefectul Ionel Ciunt a recunoscut ca se aștepta la altceva de la evenimentele din decembrie ’89 și n-a uitat sa aminteasca de saracia care bântuie printre români. Lozinci stop_coloana patriotice n-a emanat prefectul, pentru ca vede ce-i în jurul sau și e omul cu picioarele pe pamânt.
Au urmat apoi depuneri de coroane de flori la placa comemorativa așezata în fața parcului spre a cinsti memoria celor cazuți la revoluție. Reprezentanți ai administrației locale, ai partidelor politice, ai unor instituții, ai armatei și ai Ministerului de Interne au depus cu pioșenie și recunoștința jerbe de flori. Cum locul pentru depunerea de coroane devenise neîncapator, multe flori au ajuns la picioarele unui Moș cu barba alba, postat chiar lânga placa comemorativa. Lumea spunea ca e Moș Gerila, care a murit și el în decembrie 1989 și acum i se aduce și lui un omagiu. Locul lui Moș Gerila a fost luat de Moș Craciun.
Dupa depunerea de jerbe a urmat defilarea garzii de onoare, în aplauzele puținilor spectatori prezenți la eveniment. Odata cu retragerea fanfarei Promenada, lumea s-a împraștiat care încotro, cu gândul ca și la anul pe vremea asta vor comemora 27 de ani de la revoluție, dar mai ales cu gândul la ce vor pune pe masa de Craciun, acum, la 26 de ani de la revoluție.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *