Publicul este invitat sa vada galeria primarilor zalauani

Un eveniment cultural cochetând cu istoria a avut loc ieri la Primaria Municipiului Zalau. A avut loc vernisajul expoziției cu fotografiile a 33 de primari care s-au perindat la conducerea urbei de la începutul anului 1919 pâna în prezent și lansarea unei carți (studiu monografic) avându-i ca autori pe prof. univ.dr. Nicolae Gudea și pe Valer Parau, intitulata “Zalau – un oraș la frontiera de nord-vest a Transilvaniei.

Ideea de a așeza portretele prim-edililor zalauani pe pereții primariei nu-i una noua. Numai ca munca a fost foarte migaloasa, iar pentru șapte edili nu s-au gasit fotografii nici în publicațiile vremii, nici la urmașii lor.
Primul primar al Zalaului, dupa ce s-a facut unirea cu țara mama, a fost dr. Iulian Andrei Domșa, nascut în Miluani, județul Salaj. Chiar daca trebuie sa pastram proporția, nu putem sa nu amintim ca în Miluani s-a nascut un alt primar al Zalaului, Iuliu Nosa. Revenind la Andrei Domșa, acesta a fost avocat de profesie, dar și un bun politician care a luptat pentru drepturile românilor din Transilvania. Pe lânga funcția de primar Zalaului, Iulian Domșa a ocupat mai multe demnitați publice, ca pe cea de pretro, de prefect de Salaj, de senator. Lui i se datroreaza și faptul ca Zalaul a ramas reședința de județ, într-o competiție cu Șimleu Silvaniei, care a avut loc în data de 31 martie 1921.
Majoritate primarilor din perioada interbelica sunt nume mai puțin sonore pentru istoria Zalaului. Dintre cei 33 de edili care au fost la cârma Zalaului timp de 96 de de ani, doar doua au fost fiice ale Evei. stop_coloana Este vorba de Margareta Vaida (1949 – 1950) și de Pop Florica (aprilie – decembrie 1952). Pâna prin ’89 s-au așezat vremelnic, puși și schimbați de partid (PCR) fiii devotați lui provenind din rândurile clasei muncitoare. Nu putem sa-i uitam pe Vasile Cornea, pe Tiberiu Marian, pe Ioan Mureșan, pe Nicolae Negrea, ultimul retragându-se din funcție în seara zilei de 22 decembrie 1989. Ei au fost primarii pe vremea carora s-a facut, ce-i drept forțata, marea industrializare a urbei de sub Meseș. Primul primar de la începutul democrației noastre originale, adica dupa revoluție din 1989, a fost profesorul Iuliu Suciu. A pastorit urbea trei luni fara salariu, apoi și-a dat demisia pentru ca revoluția nu i-a adus ceea ce visase el. A urmat tot tranzitoriu ing. Daniel Goron. Dupa scrutinul din 1992, funcția de primar ales al Zalaului i-a revenit economistului Miron Chichișan. A urmat apoi Petru Durcau, Iuliu Nosa și Radu Capâlnașiu. Cine vrea sa-i vada pe cei 33 de primari ai Zalaului, poate merge oricând sa-i viziteze; sunt pe holurile Primariei Zalau. Care va fi cel de al 34-lea edil al Zalaului vom vedea la anul.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *