septembrie 23, 2023

Păstrarea cartofilor in gospodării

0

Tuberculul de cartof conţine circa 75 la sută apă. Datorită acestui fapt se imbolnăvesc foarte uşor in timpul păstrării de aşa numitele boli de păstrare: putregaiul umed, putregaiul uscat, putregaiul datorat manei cartofului. In gospodării, păstrarea cartofilor se face de regulă in pivniţe, in bordeie şi silozuri. Pentru aerisirea uniformă a tuberculilor, aceştia nu se pun grămadă, jos in beci, ci se amenajează boxe din scanduri.. Distanţa dintre scanduri trebuie să fie de doi centimetri, pentru a se asigura o bună circulaţie a aerului. tot in acest scop, de la suprafaţa beciului, respectiv a pivniţei şi pană la baza boxei se lasă un interval de 15-20 centimetri. De asemenea la peretele unde este fixat geamul de aerisire se lasă o distanţă intre peretele beciului şi cel al boxei tot de 15-20 centimetri. Intr-un beci astfel amenajat, cartofii se pot pune intr-un strat de 2-2,5 metri inălţime, in timp ce fără astfel de amenajări, grosomea stratului de cartofi nu trebuie să depăşească 1-1,2 metri. Pivniţele trebuie reparate, curăţate şi dezinfectate. Este recomndată dezinfecţia cu sulf. La păstrarea cartofilor trebuie asigurată o anumită temperatură la masa de tuberculi.. Astfel, temperatura optimă pentru păstrarea cartofilor pentru consum trebuie să fie de 3-6 grade Celsius şi a celor pentru sămanţă de 2-4 grade Celsius. Trebuie să reţnem faptul că temperaturile scăzute sunt dăunătoare. Astfel, la -1 grad Celsius tuberculul de cartof incepe să degere, iar la -2 grade Celsius ingheaţă.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut