PSD se teme evident de referendumul pe justitie anuntat de presedintele Klaus Iohannis pentru ziua in care au loc si alegerile europarlamentare, in 26 mai.
rn
Liderul PSD Mircea Draghici, care se ocupa de coordonarea campaniilor electorale în partid, a declarat ieri dimineata ca în cazul unui referendum organizat odata cu alegerile europarlamentarele, legea nu permite decât sectii de votare diferite. O minciuna cu care PSD sprea sa indeparteze alegatorii de urnele referendumului, pe care partidul condus de Dragnea nu l-a dorit defel, pe considerentul ca aduce la votare electorat ostil PSD-ului.
Partidului National Liberal, a reactionat imediat, aratand ca legea privind organizarea si desfasurarea referendumului, în forma aflata în vigoare, prevede în clar obligativitatea organizarii sectiilor de votare comune în cazul în care referendumului este organizat concomitent cu alegerile europarlamentare.
Aceasta prevedere se regaseste la articolul 15 indice 1, alineatul 2: "ambele scrutine se realizeaza în cadrul acelorasi sectii de votare, operatiunile electorale fiind îndeplinite de catre aceleasi birouri electorale, constituite potrivit legii", conform portalului Ministerului Justitiei legislatie.just.ro.
Presedintele PNL, Ludovic Orban, a si atras atentia ca, daca guvernul Dancila va modifica legea prin intermediul unei Ordonante de Urgenta, în sensul organizarii unor sectii de votare separate pentru referendum, acest lucru îi expune atât pe initiatori, cât si pe cei care se afla în circuitul de avizare riscului de a intra sub incidenta legii penale. Pentru ca scopul unui eventual astfel de act normativ este în mod vadit acela de a împiedica liberul exercitiu al dreptului de a alege, infractiune asimilata de Codul Penal si în cazul referendumului. În acelasi timp, este o împiedicare a exercitarii cu buna-credinta a drepturilor si libertatilor, prevazuta ca infractiune de Legea raspunderii ministeriale. Iar jurisprudenta Curtii Constitutionale arata ca Ordonantele de Urgenta „nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si îndatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale”, iar emiterea acestora trebuie sa îndeplineasca trei conditii cumulative evidentiate în ultima decizie a CCR asupra unei OUG referitoare la referendum: existenta unei situatii extraordinare; reglementarea acesteia sa nu poata fi amânata si urgenta sa fie motivata în cuprinsul ordonantei (Decizia 361/2016). Asadar, orice eventuala reglementare initiata de Guvern în cazul Legii referendumului, pe calea Ordonantei de Urgenta, în sensul celor enuntate de reprezentanti ai PSD, este în mod cert neconstitutionala!
În acelasi timp, tinem sa mai sublinem faptul ca o alta informatie propagata de PSD este falsa si face parte din campania de dezinformare a acestui partid. Nu exista nicio recomandare a Comisiei de la Venetia, privitoare la Codul de bune practici în materie de referendum, care sa contravina organizarii concomitente a referendumului odata cu alte tipuri de alegeri. De altfel, recent chiar Curtea Constitutionala a constatat faptul ca o eventuala interdictie de acest tip reprezinta o încalcare a Legii fundamentale.
"Constatam ca Dragnea are o apetenta deosebita pentru jonglerii (de toate felurile) când vine vorba de referendum si ca el si acolitii sai din PSD nu au învatat mare lucru din pataniile juridico-penale prin care au trecut. Daca individa aflata printr-un accident istoric în fruntea Guvernului va da o Ordonanta de Urgenta pentru a-l multumi pe vataful din Teleorman, PNL va folosi toate instrumentele administrative si legale pentru a stopa acest abuz si, totodata, pentru a aduce în fata justitiei pe cei care nu înteleg regulile jocului democratic", transmite PNL Salaj.