decembrie 6, 2022

PSD Salaj si PNL Salaj au invartit bani negri in campania electorala pentru locale din 2016

Fapta este infractiune, iar formatiunile politice sunt sanctionate cu amenzi penale

rn

Organizatiile din Salaj ale PNL si PSD sunt sanctionate cu amenzi penale intre 10.000 de lei si 50.000 de lei pentru infractiuni comise in campania electorala pentru alegerile locale, in anul 2016. Cele doua partide au fost amendate pentru ca nu au respectat Legea 334/2016 privind finantarea campaniilor electorale.
Principala problema constatata a fost ca cele doua partide au invartit bani negri, pentru ca veniturile sunt mult mai mici decat cheltuielile, iar legea electorala sanctioneaza penal acest lucru. Presedintele PSD Salaj este Tiberiu Marc, ales in 2016 presedinte al Consiliului Judetean Salaj pentru al patrulea mandat, iar presedintele PNL Salaj este deputatul Lucian Bode.
Rapoartele privind verificarile si sanctiunile aplicate celor doua partide de catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) au fost publicate in Monitorul Oficial – raportul pentru PNL Salaj in Monitorul Oficial numarul 180 din 27 februarie 2018, iar raportul pentru PSD Salaj in Monitorul Oficial numarul 139 din 14 februarie 2018.
Iuliu Nosa, presedintele executiv al PSD Salaj recunoaste ca au avut probleme cu finantarea din campania electorala. "Am avut unele deconturi si facturi cu probleme", ne-a spus liderul PSD Salaj, Iuliu Nosa.
De cealalta parte, presedintele PNL Salaj, Lucian Bode, spune ca nu stie cu exactitate despre aceste controale si abateri legale si asteapta un proces verbal de la AEP. "Nu am primit inca o decizie prin care sa ni se comunice ca am fost amendati. Astept procesul verbal, sa vad cu exactitate despre ce este vorba", a spus Lucian Bode.
Niciunul dintre cei doi deputati salajeni nu ne-a spus suma exacta cu care au fost amendate formatiunile politice pe care le conduc.

rn

PSD Salaj si PNL Salaj au cheltuit in total
un milion de lei in campania electorala din 2016

rn

Sumele care s-au invartit in campania electorala din judetul Salaj la alegerile locale au fost uriase. PNL Salaj a cheltuit in campania de la localele din 2016 suma totala de 487.244 de lei, adica 105.000 de euro. PSD Salaj "a spart" in campanie suma de 509.226 de lei, adica 110.700 de euro.
Cei mai multi bani au provenit din donatii catre partide. Astfel, PNL Salaj a avut din donatii pentru partid suma de 446.150 de lei, iar PSD Salaj a prmit fonatii de 157.974 de lei.
PSD Salaj a facut rost si de o suma consistenta de bani din cotizatiile membrilor. Cotizatiile incasate de PSD Salaj au fost de 146.000 de lei, iar cotizatiile incasate de PNL Salaj au fost de 28.790 de lei.

rn

Partidele au cheltuit mai mult decat au incasat

rn

Cifrele pe care le-a aflat Autoritatea Electorala Permanenta dupa raportul de audit au scos la iveala ca s-au btgat in campania electorala bani negri.
Atat PSD Salaj, cat si PNL Salaj au cheltuit sume mult mai mari decat veniturile realizate. Adica au avut bani negri, care nu sunt evidentiati nicaieri in contabilitate, arata raportul AEP publicat in Monitorul Oficial.
PSD Salaj a avut in 2016 venituri totale de 311.667 de lei, dar s-au cheltuit 509.226 de lei, adica cu aproape 200.000 de lei s-a cheltuit in plus.
PNL Salaj a avut in 2016 venituri totale de 475.478 de lei, dar a cheltuit suma de 487.244 de lei, adica cu 12.000 de lei mai mult decat avea in contabilitate.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *