septembrie 28, 2023

Protestele în stradă sunt benefice în democrații, pentru că sunt semnale de alarmă pentru politicienii de la putere când lucrurile nu merg bine și în societate se acumulează tensiuni. Actuala guvernare a ajuns la putere pe fondul protestelor masive anti-PSD, iar acum se confruntă, la nivel mai mic, și după un an de restricții provocate de pandemie, cu ieșiri în stradă și nemulțumiri. Proteste diferite din toate punctele de vedere, dacă ar fi să le comparăm. Și tot diferită pare să fie și poziționarea puterii de acum față de dreptul de a protesta în societatea românească. Dacă în guvernarea precedentă, PSD-ul voia să anihilize dreptul de protest al nemulțumirilor și s-a ajuns la momentul 10 august, când protestatarii pașnici au fost atacați de forțele de ordine, acum mesajele puterii sunt de recunoaștere publică a dreptului de a protesta. Opoziția puterii față de proteste pare a fi limitată la violențe. Cel puțin deocamdată.

Însă am vrut să vedem cum se poziționează reprezentanții politici ai Sălajului față de protestele din ultima perioadă, în funcție de apartenența politică și de ieșirile publice asumate.

Ministrul Lucian Bode: Toleranță ZERO față de orice ABATERE de la LEGE!

Deputatul PNL Lucian Bode, ajuns șeful ministerului care se ocupă inclusiv de gestionarea protestelor de stradă din perspectivă de ordine publică, s-a poziționat clar împotriva violențelor.

”Vreau să subliniez că, în România, dreptul la libera exprimare este garantat prin Constituție. A fost plătit cu sânge la Revoluția din ‘89. Protestele din aceste zile sunt expresia acestui drept, fără îndoială, dar acesta a fost greșit înțeles de către cei care au ales să se exprime violent. Din nefericire, acest lucru poate să atragă în derizoriu toate eforturile de până acum ale autorităților și implicit ale majorității românilor responsabili. În aceste zile, asistăm la o tentativă disperată a unui grup minoritar care instigă la nerespectarea legii și dorește să provoace statul. Nu pot accepta ca manifestările unor grupuri de oameni, sub pretextul “liberei exprimări”, să pună în pericol viața și sănătatea celorlalți. În aceste situații, nu avem nimic de negociat! Am aplicat și vom aplica legea de fiecare dată, iar cei care se fac vinovați vor fi trași la răspundere. Față de cei care nu au înțeles încă acest lucru, în ultimele 24 de ore au fost aplicate la nivel național aproximativ 1200 de sancțiuni și amenzi în valoare de circa 800.000 lei. Ceea ce am văzut în aceste zile în stradă, nu este România responsabilă! România responsabila înseamnă mult mai mult decât a striga nemulțumirile în stradă, aruncând cu pietre sau petarde și agresând forțele de ordine. România responsabilă înseamnă respectarea legilor, solidaritate, empatie și respect față de cei apropiați și sănătatea lor. Forțele de ordine sunt de mai bine de un an în prima linie în lupta pe care o ducem împreună pentru limitarea efectelor pandemiei COVID-19. Vă asigur că aceștia nu vor tolera niciun fel de abateri și vor aplica cu fermitate legea. Doar în acest fel avem garanția că vom reveni la viața normală pe care ne-o dorim cu toții. Doresc să le mulțumesc forțelor de ordine care în aceste zile au acționat cu calm și profesionalism. Sunt ferm convins că au capacitatea de a gestiona eficient astfel de situații în continuare. Violența nu este niciodată răspunsul potrivit la violență și tocmai de aceea vă cer responsabilitate tuturor! Dând dovadă de fermitate, calm și echilibru în aplicarea măsurilor, forțele de ordine trebuie să rămână garantul respectării legii, să protejeze cetățenii de bună-credință și statul de drept. Fac un apel la solidaritate și responsabilitate, deoarece măsurile de protecție sanitară sunt, alături de vaccinare, o apărare sigură împotriva acestui virus nemilos. Le mulțumesc încă o dată românilor care au înțeles necesitatea măsurilor de protecție sanitară, pentru că doar respectându-le se vor proteja pe ei și pe noi ceilalți”, este poziția publică asumată de ministrul liberal.

Mai avem trei deputați sălăjeni în Parlamentul României: Seres Denes de la UDMR, Florian Neaga de la PSD și Alin Prunean de la USR-Plus, însă niciunul dintre ei nu și-a asumat public păreri pro sau contra protestelor.

Senatorul Cristian Viașu: Vom continua să combatem conspirațiile și fake news-urile

Senatorul USR-Plus, Cristian Viașu, acuză PSD și AUR de manipularea protestelor și îndeamnă lumea la responsabilitate.

”Suntem un partid care a luat naștere în stradă. Ne-am format și unit ca organizație politică în urma numeroaselor proteste la care am participat zile în șir, în frig, pentru a scanda împotriva corupției și hoției și pentru a cere respectarea drepturilor noastre. Înțelegem, mai bine decât oricine, dreptul de a protesta. Ne-am exercitat tot timpul, însă, acest drept în mod pașnic, iar în 10 August am simțit pe pielea noastră ce înseamnă încălcarea acestui drept. Am făcut pasul spre politică promovând respectul, corectitudinea și onestitatea în discursul nostru. Ce am avut de criticat am făcut-o cu argumente clare, ferme și, cel mai important, cu dovezi. Nu am apelat la injurii pentru a ne face auziți. Am fost conștienți de responsabilitatea mesajului nostru și de efectele sale. Ce vedem, însă, în aceste zile din partea Partidului AUR, dar și din partea unor lideri social democrați nu are nimic de-a face cu valorile și principiile unei clase politice responsabile în plină pandemie de COVID-19 și în plină criză sanitară la nivel național. În astfel de momente, promovarea unui mesaj de solidaritate ar trebui să fie linia de comunicare a întregii clase politice pentru a le arăta oamenilor că numai împreună putem trece cât mai repede peste această criză. Astăzi vedem, însă, până unde pot duce mesajele iresponsabile și extremiste, conspirațiile și fake news-urile pe care acești politicieni, de la AUR și PSD, înțeleg să le rostogolească și să le încurajeze în spațiul public: la escaladarea violenței. Nu demult am avut un exemplu, în acest sens, și de peste ocean. Protestele din ultimele zile nu au nimic de-a face cu dreptul oamenilor de a-și striga nemulțumirea față de măsurile impuse de autorități câtă vreme ele promovează mesaje extremiste și acțiuni violente chiar la adresa celor care, în aceste momente, se luptă pentru viețile noastre și îi îngrijesc pe cei bolnavi. Nu vom legitima și nu vom încuraja niciodată astfel de proteste câtă vreme singurul lor scop este dezbinarea societății și promovarea urii. Vom continua să combatem conspirațiile și fake news-urile prin argumente ferme, pentru că oamenii trebuie să știe adevărul, oricât s-ar chinui PSD și AUR, în mod iresponsabil, să le folosească ca armă electorală. Le datorăm acest lucru medicilor și personalului medical care sunt în linia întâi a luptei cu acest virus, de un an încoace, non-stop. E nevoie să comunicăm corect, să le explicăm oamenilor deciziile luate și să le arătăm că suntem alături de ei și nu invers, cum vor alte partide. Facem apel către toți cetățenii la responsabilitate și solidaritate pentru a trece cât mai repede și mai ușor peste această criză. Împreună”, este mesajul senatorului de Sălaj.

În Parlament mai avem un senator, Kovacs Irenke de la UDMR, însă nici aceasta nu a luat o poziție publică față de ultimele evenimente.

Europarlamentarul Cristian Terheș, activ pro proteste

În Parlamentul European avem mai mulți reprezentanți porniți din Sălaj. Dacian Cioloș, șeful Renew Europe, a fost depistat cu Covid-19 chiar în zilele dinainte de începerea protestelor și a cam dispărut din peisajul politic. Daniel Buda, europarlamentar PNL, este activ pe zona sa de interes, agricultura și ce se decide la Bruxelles. Singurul sălăjean din Parlamentul European care este activ pe zona protestelor și le încurajează este Cristian Terheș. Acesta și-a transformat pagina de Facebook în pagină de reflectare a protestelor din țară și îndeamnă oamenii să iasă în stradă împotriva actualei guvernări.

”Protestele trebuie să continue, însă violențele sunt de condamnat. Trebuie să ne respectăm între noi, ca protestatari pentru respectarea drepturilor și libertăților, și să respectăm forțele de ordine. Cine se dedă la violențe vrea să compromită protestele. Jos tirania!”, este ultimul mesaj postat de către europarlamentarul sălăjean.

8 thoughts on “Protestele, văzute de politicienii sălăjeni

 1. O ajuns si Bode la ciolan si acuma se da si el mare sula pe bascula. Daca se ridica 1 milion de romani te dau jos si te trimit direct pe luna. Doar pentru ca esti ministru de interne nu inseamna ca faci tu toata legea in tara asta. Frate Bode, in democratie adevarata pot sa spun ce vreau si sa protestez pana imi sar ochii! E DREPTUL meu sa cred in ce vreau, si sa imi spun nemultumirea atunci cand consider ca ceva nu este corect!!!

  1. Este dreptul tau se spui ce vrei si sper sa ramana asa pentru totdeauna. La fel este si dreptul meu sa spun ca multi dintre cei care protesteaza sunt inculti si fara solutii alternative la fel cu este PSD.

   1. Hai sa iti spun si tie ceva. Atunci cand iti bate foamea in stomac si mai ai si niste copii de crescut plus o casa de intretinut, te p**i pe el virus si pe mama lui. Ori mori de covid, ori de foame! Normal ca pe voi astia care aveti bani si duceti vieti indestulate va doare la bascula de restrictii. Da oamenii care nu au serviciu si traiesc de la o zi la alta ce sa faca?

   2. Cred in virus si cred ca este mortal. Insa, daca vrea statul sa stau in casa, sa imi dea lunar banii necesari sa imi duc traiul.

 2. Așa-i, așa-i, teroriști, fasciști, legionari, instigatori, golani … Lucică, ți-ai făcut bagajele ?

 3. Tot din proteste ,,ilegale”s-a nascut si moartea lui Ceausescu.Asa ca aveti grija ce legi faceti.Sa nu fie numai pentru voi si apoi sa le aparati legal.Cei care au protestat in 10 august au fost mai violenti,dorind de fapt sa creeze anarhie pe care sa se cocoate la putere.Ca si voi cei de la putere de atunci au actionat legal dupa legile lor.Gargara politica deja v-a patruns in exprimare.Unde sunt promisiunile :fara pensii si salarii speciale, 300 de parlamentari,fara imunitate,legea raspunderii magistratilor,confiscarea averilor celor condamnati,etc.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut