Judecarea cauzelor se amână, la fel și pronunțarea hotărârilor
Judecătorii Tribunalului Sălaj au decis, în unanimitate, să adopte „o formă concretă de protest”, în semn de nemulțumire față de intenția guvernanților de a le tăia pensiile speciale. Protestul constă în amânarea judecării cauzelor, inclusiv a pronunțării hotărârilor, pe perioadă nedeterminată. Excepție vor face doar cauzele urgente, în materie penală și civilă.
Pe scurt, principalele nemulțumiri ale magistraților se referă la tăierea pensiilor speciale și creșterea vârstei de pensionare la 60 de ani, pentru cei născuți după 1975.
Magistrații sălăjeni cred că astfel de măsuri ar produce dezechilibre și discriminări în sistem. În opinia lor, modificarea modului de calcul al pensiei și majorarea vârstei de pensionare vor determina o criză fără precedent a resurselor umane și o aglomerare a instanțelor. Potrivit acestora, în instanțe este deja criză de personal, iar meseria de judecător nu mai este atractivă pentru absolvenții de top ai facultăților de drept. Deși nota de admitere în magistratură a fost coborâtă la 6, în 2022, din 580 de locuri disponibile, 141 au rămas neocupate.
Decizia de a declanșa protestele a fost luată marți, 20 iunie, cu acordul tuturor celor 13 judecători de la Tribunalul Sălaj, și se aplică de miercuri, 21 iunie.
Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Sălaj a fost convocată de președintele instanței, judecătorul Costin Moldoveanu, în vederea exprimării unui punct de vedere cu privire la „necesitatea adoptării unor măsuri față de lipsa de răspuns la solicitările adresate autorităților executive și legislative referitoare la preconizatele modificări ale statutului judecătorilor”.
„În data de 20 iunie 2023 ora 11:00, a avut loc Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Sălaj în vederea exprimării unui punct de vedere cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri faţă de lipsa de răspuns la solicitările adresate autorităţilor executive şi legislative referitoare la preconizatele modificări ale statutului judecătorilor, şi faţă de modificările intempestive aduse proiectului de lege privind pensiile de serviciu ale judecătorilor, precum şi iminenta adoptare a acestora, în mod total netransparent şi cu încălcarea gravă a principiului cooperării loiale între puterile statului. S-a subliniat că pensia de serviciu a fost instituită şi pentru a încuraja meritocrația în magistratură, prin atragerea în sistem a profesioniştilor dreptului, fiindu-le oferită stabilitatea în serviciu şi formarea unei cariere în magistratură, scop în care, ţinându-se seama şi de regimul sever al interdicţiilor şi incompatibilităţilor, au fost reglementate atât o pensie cât mai apropiată de indemnizația avută în timpul activității, cât și condiții specifice de pensionare”, spun judecătorii de la Tribunalul Sălaj.
La şedinţa Adunării generale au participat toţi cei 13 judecători care îşi desfășoară efectiv activitatea în cadrul Tribunalului Sălaj.
„Ținând cont de starea de criză acută a resurselor umane, în condiţiile în care 1.129 de posturi de judecător sunt deja vacante, instanțele funcționând cu un deficit grav, efortul suplimentar fiind preluat de cei rămași în funcție, fapt ce generează efecte negative directe asupra soluţionării în timp rezonabil a cauzelor aflate pe rolul instanţelor, de lipsa normării muncii, având în vedere că, în lipsa unei predictibilități a carierei judecătorului şi a elementelor specifice acesteia, care au fost concepute ca urmare a unui sistem vădit restrictiv de interdicții şi incompatibilități, există riscul real al părăsirii sistemului de către cei mai buni şi experimentaţi profesioniști, coroborat cu accederea în magistratură în baza unor standarde profesionale tot mai scăzute, cu consecințe dezastruoase pe termen scurt, mediu şi lung, pentru actul de justiţie al cărui destinatar este cetăţeanul, s-a hotărât în unanimitate de voturi: (1) Adoptarea unei forme concrete de protest ce va consta în amânarea judecării cauzelor, inclusiv a pronunţării hotărârilor, începând cu data de 21.06.2023, pe durată nedeterminată. (2) Nu se va aplica forma de protest prevăzută la art.1 în ceea ce priveşte soluţionarea următoarelor cauze cu caracter urgent, în materie penală: supraveghere tehnică/încuviințare obținere date; percheziții; propuneri de luare măsuri preventive; propuneri de prelungire măsuri preventive; verificarea legalității și temeiniciei măsurilor preventive; cerereri/sesizări privind revocarea, înlocuirea, încetarea de măsuri preventive; contestare măsuri preventive luate de procuror; contestare măsuri asiguratorii luate de procuror; internare medicală provizorie; obligare la tratament medical; contestații privind măsuri preventive; contestații privind măsuri asiguratorii; contestații privind internare medicală provizorie/obligare la tratament medical; contestații împotriva încheierilor prin care au fost soluţionate cererile şi excepţiile formulate în dosare cu inculpaţi faţă de care s-a luat o măsură preventivă. abţinerea întregii instanţe; contestaţie durată proces; cauzele privind faptele de natură penală în care există riscul prescripţiei răspunderii penale; cauzele în care s-au dispus măsuri preventive. (3) Nu se va aplica forma de protest prevăzută la pct.1 în ceea ce priveşte soluţionarea următoarelor cauze cu caracter urgent, în materie civilă: ordin de protecţie; ordonanţă preşedinţială; măsuri de protecţie speciale pentru minori; adopţie; suspendarea executării silite; măsuri asigurătorii; suspendarea executării actului administrativ”, precizează Tribunalul Sălaj.
Magistrații de la Judecătoria Zalău au anunțat și ei că se alătură acestei forme de protest, din aceleași considerente.
De altfel, proteste asemănătoare au loc la mai multe instanțe din țară, judecătorii și procurorii fiind nemulțumiți de preconizatele modificări privind pensiile speciale.
Proiectul legislativ se află în prezent în Parlament. Potrivit acestuia, până în 2035, treptat, vârsta de pensionare a magistraților va crește de la 50 de ani la 60 de ani.
Referitor la pensiile speciale, documentul prevede modificarea procentului aferent bazei de calcul, de la 80% la 65% din media veniturilor brute realizate în ultimele luni înainte de data pensionării, gradual, de la 12 luni până la 300 de luni, pentru toate categoriile de beneficiari: personalul auxiliar din instanțele judecătorești, auditorii externi, funcționarii parlamentari, personalul aeronautic, membrii corpului diplomatic și consular.
Sunt exceptate pensiile magistraților, unde e menținută proporția de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent, aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate, înainte de data pensionării. Măsaura e valabilă pentru cei care se pensionează până la 31 decembrie 2023. Din 1 ianuarie 2024, perioada de raportare de 12 luni începe să crească, până în anul 2043, la 300 de luni.
Perioada permisă ca asimilată, adică având o vechime într-o altă profesie juridică (notar, avocat) scade treptat până în 2029, când nu va mai fi permisă.
În plus, nicio pensie nu va mai putea depăși venitul obținut în perioada de cotizare.
Toate pensiile să fie doar pe contributivitate, iar vârsta de pensionare 65 de ani. Tot ce s-a primit în afara contributivității este HOȚIE și trebuie recuperat.
Nu va e rusine, jegurilor? Aveti salarii si pensii de zece ori mai mari veniturile medii din tara asta, procesele le intindeti pe zece ani, pana se prescriu si mai aveti nesimtirea sa protestati? Puteti sta cinci ani in greva, ca nu afectati „bunul mers” al justitiei.
Să le fie rușine