„Nu solicităm altceva decât egalizarea salariilor cu cele de la nivel central și alinierea cu cele ale funcționarilor publici din alte instituții deconcentrate și din administrația locală și județeană”

Angajații Casei Județene de Pensii Sălaj protestează joi, 26 octombrie, în semn de nemulțumire față de refuzul Guvernului de a le acorda salarii mai mari. Oamenii spun că veniturile lunare sunt mult mai mici comparativ cu cele ale funcționarilor din alte ministere. În unele cazuri, diferențele ajung la 3.000 de lei, net.

Protestul, programat la ora 10.00, va dura 30 de minute și nu va afecta activitatea la ghișeele instituției.

Concret, angajații sunt nemulțumiți de parcursul legislativ al proiectului de lege privind completarea art. 141 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul în care ”personalul caselor teritoriale de pensii să beneficiaze, prin asimilare, de aceleași drepturi salariale ca și personalul din cadrul CNPP, stabilite Potrivit legislației privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.

Acest proiect de lege a primit aviz negativ din partea Guvernului, iar la Senat a fost respins, urmând să intre și în dezbaterea Camerei Deputaților.

„Arătăm că intenția noastră nu este aceea de a perturba activitatea curentă (nu se întrerupe activitatea de relații cu publicul și nici activitatea internă), și nu intenționăm să prejudiciem în niciun fel interesele beneficiarilor noștri, ci doar să ne facem auzite nemulțumirile noastre cu privire la lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivat și nediscriminatoriu, care a condus la o situație inacceptabilă astăzi, la nivel de case teritoriale de pensii. Analizând salariile celorlalți funcționari publici cu aceeași încadrare, din cadrul altor ministere, se poate observa că în prezent beneficiază de salarii nete cu mult mai mari decât ale celor din Ministerul Muncii – casele teritoriale de pensii, salarii stabilite în baza aceleiași legi, respectiv Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. S-a ajuns la această situatie, respectiv salarii mai mari cu 1.000 lei – 3.000 lei net, pe considerentul că celelalte ministere au obținut prin Hotărâri de Guvern sau Ordin de ministru, asimilarea salariilor la nivel central, de minister sau agenție, după caz (Ministrul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, etc). La nivel local, chiar și cei din adminstrația locala sau județeană au salarii net superioare, în condițiile în care dețin tot calitatea de funcționari publici”, spun angajații Casei Județene de Pensii Sălaj.

În opinia lor, pentru respectarea principiului constituțional al egalității în fața legii, nivelul maxim al salariului de bază trebuie să fie același pentru tot personalul salarizat potrivit dispozițiilor de lege aplicabile în cadrul aceleiași categorii profesionale, respectiv familii ocupaționale.

Funcționarii mai spun că nemulțumurile lor sunt cunoscute de decidenții politici care, la vizitele oficiale, le-au apreciat activitatea și au recunoscut volumul mare de muncă din instituție, însă nu au luat nicio măsură privind majorarea drepturilor salariale.

„Aratăm că nu toți bugetarii au salarii nesimțite, drepturile noastre salariale fiind nemodificate de aproximativ 7 ani, iar în curând vom ajunge să primim salarii la nivelul salariului minim brut pe economie, acesta fiind anual majorat iar ale noastre rămânănd nemodificate. Nu dorim decât salarii decente în raport de munca pe care o depunem. Există un sentiment de profundă nemulțumire, generat de salariu nemotivant, creșterea volumului de muncă, imposibilitatea recompensării muncii peste durata programului normal de lucru, practic nerecunoașterea importanței muncii noastre și a nivelului de specializare (dobândit în ani de zile). Discrepanțele majore dintre salariile funcționarilor publici au fost constatate și de către Comisia Europeană, care a atras atenția guvernanților noștri cu privire la necesitatea urgentă de a adopta o nouă lege a salarizării prin care să fie egalizate toate salariile și eliminate decalajele existente în prezent. În consecință, nu solicităm altceva decât egalizarea salariilor cu cele de la nivel central și alinierea cu cele ale funcționarilor publici din alte instituții deconcentrate și din administrația locală și județeană, iar în prezent se poate realiza doar prin adoptarea legii de completare a art. 141 din Legea 263/2010”, adaugă angajații Casei Județene de Pensii Sălaj.