„Caravana drepturilor sociale” a ajuns, vineri, la Zalău, sindicaliştii CNS Cartel ALFA protestând în faţa sediului Instituţiei Prefectului Sălaj, faţă de măsurile economice anunţate de Guvern, privind „îngheţarea” salariilor şi creşterea salariului minim.

„În situaţia în care se regăsesc astăzi lucrătorii din România, când 1,6 milioane de lucrători din sectorul economic privat şi bugetar se află la salariul minim pe economie, această creştere a salariului minim pe economie de 41 de lei, adică de 25,60 de bani pe oră nu ne mulţumeşte, întrucât în ultimele 14 luni puterea de cumpărare a scăzut continuu (…) şi suntem într-o situaţie care nu se mai poate accepta. România s-a îndatorat peste măsură în aceste 14 luni şi, mai mult, se pregăteşte un jaf de proporţii naţional asupra a ceea ce a mai rămas naţional, adică CEC-ul şi Hidroelectrica, pe care urmează să le privatizeze pentru a acoperi din datorii şi pentru a satisface o parte din clientela care i-a adus la putere. Între doleanţe sunt creşterea salariului minim pe economie aşa cum aste stabilit prin lege, statuat cu guvernul anterior, ‘dezgheţarea salariilor’ şi, mai mult, o doleanţă mai veche a noastră, modificare Legii 62, a Legii Dialogului Social, prin care să putem încheia un contract colectiv pe ramură la nivel naţional şi la nivel de sector”, a declarat vineri, la Zalău, Laurenţiu Ghiuruţan, liderul din Sălaj al CNS Cartel ALFA.

 Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA a decis în 11 ianuarie declanşarea unui program de acţiuni de protest, ca urmare a analizei situaţiei actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunţate de actualul guvern, care dezavantajează, în opinia sindicaliştilor, profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie, şi, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetăţenilor.

Acţiunile se vor desfăşura etapizat şi în cascadă, pe parcursul lunilor ianuarie şi februarie şi cuprind acţiuni de stradă, manifestări în faţa instituţiilor publice, prefecturi, Administraţia Prezidenţială, Ministere, sediul partidelor guvernamentale, memorii, scrisori, petiţii, discuţii cu parlamentari din toate partidele parlamentare.

Programul de acţiuni a debutat în această săptămână cu „Caravana drepturilor sociale”, care a pornit joi, de la Baia Mare, unde a avut loc un miting în faţa prefecturii, cu participarea sindicatelor locale, iar apoi, pe traseul spre Bucureşti, se mai opreşte în oraşele Zalău, Târgu Mureş, Braşov şi Ploieşti unde, de asemenea, au loc loc acţiuni în faţa prefecturilor, cu participarea sindicatelor din zonă.

În Bucureşti, caravana se va îndrepta către Administraţia Prezidenţială, cu o acţiune programată pentru data de 18 ianuarie, ora 10.00. În următoarele două zile, protestul se mută la sediul partidelor politice din arcul de guvernare (19 ianuarie) şi Ministerul Finanţelor Publice (20 ianuarie).

Sindicaliştii manifestează pentru un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei.