ianuarie 29, 2023

Protest al sindicaliştilor faţă de “îngheţarea” veniturilor şi salariul minim

“Caravana drepturilor sociale” a ajuns, vineri, la Zalău, sindicaliştii CNS Cartel ALFA protestând în faţa sediului Instituţiei Prefectului Sălaj, faţă de măsurile economice anunţate de Guvern, privind „îngheţarea” salariilor şi creşterea salariului minim.

“În situaţia în care se regăsesc astăzi lucrătorii din România, când 1,6 milioane de lucrători din sectorul economic privat şi bugetar se află la salariul minim pe economie, această creştere a salariului minim pe economie de 41 de lei, adică de 25,60 de bani pe oră nu ne mulţumeşte, întrucât în ultimele 14 luni puterea de cumpărare a scăzut continuu (…) şi suntem într-o situaţie care nu se mai poate accepta. România s-a îndatorat peste măsură în aceste 14 luni şi, mai mult, se pregăteşte un jaf de proporţii naţional asupra a ceea ce a mai rămas naţional, adică CEC-ul şi Hidroelectrica, pe care urmează să le privatizeze pentru a acoperi din datorii şi pentru a satisface o parte din clientela care i-a adus la putere. Între doleanţe sunt creşterea salariului minim pe economie aşa cum aste stabilit prin lege, statuat cu guvernul anterior, ‘dezgheţarea salariilor’ şi, mai mult, o doleanţă mai veche a noastră, modificare Legii 62, a Legii Dialogului Social, prin care să putem încheia un contract colectiv pe ramură la nivel naţional şi la nivel de sector”, a declarat vineri, la Zalău, Laurenţiu Ghiuruţan, liderul din Sălaj al CNS Cartel ALFA.

 Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA a decis în 11 ianuarie declanşarea unui program de acţiuni de protest, ca urmare a analizei situaţiei actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunţate de actualul guvern, care dezavantajează, în opinia sindicaliştilor, profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie, şi, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetăţenilor.

Acţiunile se vor desfăşura etapizat şi în cascadă, pe parcursul lunilor ianuarie şi februarie şi cuprind acţiuni de stradă, manifestări în faţa instituţiilor publice, prefecturi, Administraţia Prezidenţială, Ministere, sediul partidelor guvernamentale, memorii, scrisori, petiţii, discuţii cu parlamentari din toate partidele parlamentare.

Programul de acţiuni a debutat în această săptămână cu “Caravana drepturilor sociale”, care a pornit joi, de la Baia Mare, unde a avut loc un miting în faţa prefecturii, cu participarea sindicatelor locale, iar apoi, pe traseul spre Bucureşti, se mai opreşte în oraşele Zalău, Târgu Mureş, Braşov şi Ploieşti unde, de asemenea, au loc loc acţiuni în faţa prefecturilor, cu participarea sindicatelor din zonă.

În Bucureşti, caravana se va îndrepta către Administraţia Prezidenţială, cu o acţiune programată pentru data de 18 ianuarie, ora 10.00. În următoarele două zile, protestul se mută la sediul partidelor politice din arcul de guvernare (19 ianuarie) şi Ministerul Finanţelor Publice (20 ianuarie).

Sindicaliştii manifestează pentru un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei.

14 thoughts on “Protest al sindicaliştilor faţă de “îngheţarea” veniturilor şi salariul minim

 1. Participare modesta ! Îl doare in cur pe cîtu de revendicările voastre! Bine ca i-ați votat!!! Acum sa va zgâriați pe ochi! Și e abia începutul ! O da vedeți ce va urma!!!

 2. Sper ,,ca Ca”tu sa fie consecvent sa rezolve enormele sume cheltuite de-a moaca pe niste funduri de birou,incompetenti ,milogi ,fara rezultate ce bantuie prin bugetarimea romaneasca.Nu-i prost cine cere ,prost-ai cine da.Tot aud de drepturi conform legii.Se poate da o lege care sa reglementeze abuzurile.O gramada de categorii fara rusine sug banii bugetului care este al tarii nu al lor.Enumar aici tagma din magistratura, tagma profesorilor, tagma politistilor birocrati, tagma multimii de generali in uniforma kaki,tagma politicienilor nesatui,tagma , de fapt cea mai pacatoasa, finantistilor care sug orice sa traiasca ei bine. Mai este gramada de idioti care pentru orice fac comisii, fac simpozioane, fac consultanta.Ce vreti mai mare sfidare decat cacanimea din prefecturi care primesc spor de mers la serviciu.Daca am uitat pe cineva , sa ma ierte, tot lepre sunt.

 3. Ovidiu si Ioan Deleu i-ar fi vrut la guvernare pe puscariasul Dragnea, pe proasta Dancila, pe frantuzoaica Olga de la Craiova, pe Iordache, Serban Nicolae etc., toti “onestii” si “patriotii” din aceasta tara a miticilor. De la noi, Salaj, pe Militianul Ghita, un “competent absolut” pe scena politica romaneasca, un vorbitor de limba romana “impecabil” si limbi straine (nu stie nici romana, nicio limba straina) pe Dana Cota, o parvenita, alta “reprezentanta” a Salajului etc., etc.

 4. Oameni de cultura din jurul lui DORIN ! NU au fost decorati de presedinte pentru inteligenta lor ! aamanindui pentru alta data ! desi aveau rezultate deosebite : Mizil, Bahmuteanu, Salam,Ceausescu, Barbu, Raluca, Ion,Dacian,

 5. Nici un bugetar nu castiga sub 3000 ron plus alte bemeficii,daca s-a inghetat salariile la bugetari l-au inghetat tot la nivelul asta….pe cand unu la privat castiga 2000 maxim cu tot cu bonuri…iar bonusuri nu există….
  Si tot ei latra?politistii,profesorii,medicii…
  Dar cat D-zeu vreti sa castigati,ani de ani mereu marire de salariu….pai sa se mareasca si lor cu 40 ron ca la restu….sa nu planga ca au ramas pe din afară…

  1. 3000 au șoferii de pe Logan care au mai mult rolul de aghiotanți, mai cumpără un corn sau o plăcintă de la colț pentru aia din birouri……restul de la 5-6000 in sus!!!

 6. Votând acești nemernici ați votat înghețarea salariilor și a celorlalte măsuri de austeritate! Aceștia sunt urmașii chiorului de Băsescu care dacă va mai aduceți aminte tot cam așa a procedat!!! Și e abia începutul ! O sa vedeți ce va urma!

 7. Deampulea si cartelul asta.Amestecatura de bugetari si sclavi din privat.Pai pe asta din primarie il doare_n basca de aia de la Tenaris si Misu.El de fapt vrea mariri la aia ai lui marisi-le-ar urechile!!!

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut