Propunere la Zalău: Mai multe stații de taxi, transformate în locuri de parcare

Propunere la Zalău: Mai multe stații de taxi, transformate în locuri de parcare

Municipalitatea intenționează să atribuie 6 noi autorizaţii de taxi. Acestea au devenit disponibile ca urmare a pierderii valabilității la vechii deținători sau prin retragerea lor în urma retragerii autorizaţiei de transport.

De menționat că, potrivit legislației în vigoare, numărul maxim de autorizaţii pentru taxi stabilit a se atribui este de maximum 4 la 1.000 de locuitori.
Oficial, la data de 1 iulie 2022, populaţia după domiciliu a municipiului Zalău a fost de 68.024 persoane.
Prin urmare, numărul maxim de autorizaţii de taxi este de 272. În prezent sunt valabile 266 de autorizaţii, astfel că 6 sunt disponibile pentru a fi atribuite.

În data de 18 mai, pe masa consilierilor locali se va afla și proiectul de hotărâre privind aprobarea atribuirii a 6 autorizaţii taxi şi a noului Regulamentprivind organizarea şi funcţionarea serviciului public de transport în regim de taxi în Municipiul Zalău.

Conform Registrului special de atribuire a autorizaţiilor de taxi, numerele de ordine disponibile sunt : 017, 099, 167, 211, 215, 277.
“Bulinele” se atribuie pe baza unui punctaj, după depunerea solicitărilor de către transportatorii autorizaţi.

Criteriile de departajare sunt vechimea autovehiculului de la data fabricaţiei; clasificarea autovehiculului conform normelor de poluare Euro; volumul portbagajului util şi echiparea cu instalaţie pentru aer condiţionat; vechimea în ani de când transportatorul desfăşoară autorizat activitatea de transport
respectivă; gradul de protecţie a pasagerului/pasagerilor, respectiv existenţa airbagurilor pentru pasagerul din faţă/pasagerii din spate; efortul investiţional al transportatorului autorizat, definit de modul de deţinere a mașinii, în proprietate sau în leasing; posibilitatea asigurării reale a prezenţei autovehiculului în activitate de minimum 8 ore pe zi lucrătoare; dotări suplimentare ale autovehiculului.
Dacă ultimul punctaj câştigător este obţinut de mai mulți solicitanți, bulina se va atribui mașinii care are
capacitatea cilindrică cea mai mare.

Un transportator autorizat poate participa la procedura de atribuire a unei autorizaţii taxi numai dacă depune o cerere de participare la procedura de atribuire, declaraţia pe propria răspundere că deţine autorizaţie de transport valabilă, declaraţia pe propria răspundere că deţine sau va deţine, în termen de maximum 6 luni, autovehicule, în proprietate sau în leasing, scrisoare de garanţie în cuantum de 5% din valoarea cu care va fi achiziţionat fiecare autovehicul, pentru fiecare în parte, în cazul în care transportatorul autorizat nu deţine autovehiculele necesare la data depunerii declaraţiei.

Înainte de a fi pus de ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, proiectul s-a aflat în transparență decizionașă, iar cei interesați au putut formula sugestii până în data de 11 mai.

Asociaţia Camera taximetriştilor din judeţul Sălaj a propus amenajarea unei staţii de aşteptare taxi cu 7 locuri, pe strada Tudor Vladimirescu, în faţa magazinului Nazareth. De asemenea, a fost sugerată modificarea funcţiunii unor staţii de aşteptare taxi, pentru a deveni locuri de parcare publice, pe motiv că nu mai sunt utile. E vorba despre stațiile din Str. Traian – lângă Universitatea Tehnică Cluj, filiala Sălaj – 3 locuri; Cartierul Ortelec – Centru, lângă şcoală – 5 locuri; Strada Gheorghe Doja – lângă Parcul pădure Brădet – 4 locuri; Parcarea Sala Sporturilor „Gh. Tadici” – 5 locuri.

Propunerile au fost direcționate către SADP, iar dacă va exista și acordul Poliției Rutiere, se vor continua demersurile pentru implementarea lor.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *