Proiectul USR privind depolitizarea conducerii școlilor și inspectoratelor școlare a fost respins la vot în Camera Deputaților.

Acesta urmărea modificarea Legii educației naționale, în sensul introducerii unei incompatibilități între funcțiile de conducere din cadrul școlilor, inspectoratelor școlare și unităților conexe și calitatea de membru în organele de conducere ale filialelor teritoriale ale partidelor.

„Oricine a trecut prin sistemul de învățământ românesc, în care numiții se schimbă odată cu aleșii, ar fi trebuit să voteze proiectul USR. Când se schimbă majoritatea parlamentară se schimbă și inspectorii școlari, apoi directorii de școli, pentru că, de foarte multe ori, criteriul real după care sunt înscăunați este apartenența politică. Propunerea USR este simplă: inspectorii și directorii să nu fie în conducerea organizațiilor teritoriale ale partidelor, să se concentreze pe o singură activitate. Sau în politică sau în educație. PSD și PNL au ales, astăzi, ca politica să sufoce în continuare învățământul”, a declarat deputatul USR Andrei Miftode, membru în Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților.

După votul din Cameră, proiectul va intra în dezbaterea Senatului.