Proiectul cultural „Case Călătoare” a ajuns la final

Proiectul cultural „Case Călătoare”, implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Sinaptica și Asociația Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului, a ajuns la final.

Desfășurat în perioada aprilie-noiembrie, acesta a avut drept scop oferirea unui model de acțiune pentru salvgardarea patrimoniului vernacular din mediul rural.

În cadrul acestui proiect, s-a reușit mutarea și reconstrucția a două case tradiționale, în sensul aducerii lor la starea de la momentul primei edificări, organizarea unei tabere de voluntariat în localitatea Valcău de Jos și implicarea unui număr de zece voluntari în procesul de reconstrucție al celor două case, organizarea a două sesiuni de informare-instruire care au avut loc în localitatea Valcău de Jos, la care au participat un număr de 46 de persoane, realizarea de materiale informative de promovare, inclusiv un ghid de folosire a unei case vechi, organizarea unui eveniment de inaugurare a celor două case mutate și reconstruite, realizarea unui documentar foto-video al activităților desfășurate pe perioada proiectului.

Finalizarea proiectului a fost marcată printr-o conferinţă de presă, care a avut loc miercuri, 9 noiembrie , în Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Evenimentul de inaugurare a celor două case mutate și reconstruite în cadrul proiectului cultural „Case Călătoare”, la Valcău de Jos, a avut loc luna trecută, la gospodăria familiei Florin și Felicia Sabău.

În prezența a peste o sută de localnici și oaspeți din județ și din țară, a echipei de proiect și a autorităților locale, s-a scos în evidență importanța demersului de păstrare și promovare a patrimoniului reprezentat de casele tradiționale din județul Sălaj și nu numai.

Casa „Florii a Țuțulaghi” și casa „Vironi Burenoii” au fost mutate și reconstruite prin tehnici arhaice, folosind materiale tradiţionale, identice sau foarte asemănătoare cu cele originale.

Mai multe informaţii despre proiect sunt disponibile pe pagina web a proiectului, pe pagina Facebook a proiectului și la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *