Proiect pentru reabilitarea casei lui Iuliu Maniu

Situatia casei lui Iuliu Maniu din Badacin a urmat, pare-se, destinul tumultuos al ilustrului proprietar, imobilul aflandu-se actualmente intr-o stare avansata de degradare. Odata cu incarcerarea in infernul de la Sighet, odiosii reprezentanti ai regimului comunist au dispus si confiscarea averii lui Iuliu Maniu. De-a lungul anilor, conacul de la Badacin a primit diferite intrebuintari, iar in ultima perioada, pe aceasta proprietate a functionat un asezamant social.
Din fericire, in al 12-lea ceas (in luna iulie a anului trecut) autoritatile judetene au hotarat sa puna umarul la salvarea casei ilustrului om politic si au hotarat “darea in folosinta gratuita a Casei Memoriale “Iuliu Maniu” din Badacin catre Episcopia Romana Unita cu Roma Greco- Catolica, pe o perioada de 50 de ani”. O solutie de compromis si oarecum bizara deoarece Biserica Greco-Catolica a primit in folosinta un imobil al carei proprietar de drept ar trebui sa fie. “Ar trebui”, pentru ca pana acum autoritatile din Romania nu s-au sinchisit sa respecte dorinta celui care a intregit aceasta tara. Astfel, prin testamentul incheiat in luna februarie 1941 Iuliu Maniu a lasat intreaga lui avere Bisericii Greco – Catolice. Si daca pitecantropii comunisti aveau tot interesul sa calce in picioare memoria lui Iuliu Maniu, ramane de neinteles motivul pentru care nici acum, dupa doua decenii de la Revolutie, testamentul lui Maniu nu a fost pus in aplicare.
Revenind la situatia casei din Badacin, preotul greco-catolic Cristian Borz ne-a declarat ca imobilul respectiv s-a aflat pana de curand in proprietatea Centrului de Integrare prin Terapie Ocupationala pentru Persoane cu Handicap (CITOPH), fiind intr-o stare avansata de degradare, din cauza ca CITOPH nu a avut fonduri pentru reabilitare si intretinere.
“Episcopia Greco-Catolica din Oradea si-a exprimat dorinta de a se ocupa de acest imobil, mai ales ca acesta face parte din monumentele istorice. Ca urmare, dupa ce o va reabilita, Episcopia va introduce Casa Memoriala “Iuliu Maniu” in circuitul muzeistic”, a spus Cristian Borz. Demersurile au inceput deja si, in cursul anului trecut, au avut loc cateva intalniri la care au luat parte Valeria Lehene, referent de specialitate in cadrul DJCCPCN Salaj, Marin Pop, specialist al Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, arhitectul Nagy Attila Alexandru, liderul Cartel Alfa Salaj – Pompiliu Ceaca si parohul greco- catolic al Badacinului. In cadrul acelor intalniri s-a stabilit de comun acord sa se actioneze cat mai repede formandu-se un comitet de initiativa, in care fiecare are propriile sarcini. Tot atunci s-a luat hotararea ca destinatia conacului in urma reabilitarii sa fie de Centru Cultural, in care pe langa vizitarea Casei Memoriale “Iuliu Maniu” sa se poata desfasura, asa cum si-a dorit si a mentionat in testament marele politician, activitati culturale destinate tinerilor -(…) in imobilul de la Badacin, sa se ocroteasca si sa se instruiasca tineri (…)”. Astfel centrul va fi amenajat in asa fel incat sa permita desfasurarea unor conferinte si sa poata asigura cazare unor grupuri mai restranse de vizitatori.
Pana in momentul de fata, s-a facut studiu geologic, urmeaza studiul biologic si cel de fezabilitate si, in cele din urma, va fi redactat si proiectul de finantare.
“Facem un apel la toti crestinii, ardelenii, oamenii care se simt intr-un mod legat de ceea ce inseamna Badacin si Iuliu Maniu, in vederea adunarii sumei de bani necesare pentru a intocmi studiile necesare pentru a incepe reabilitarea casei memoriale^, a adaugat preotul Cristian Borz.
In semn de recunostinta, toti donatorii vor beneficia de “Certificat de donator”, iar numele lor va fi postat (cu acordul lor) pe site-ul www.iuliumaniu.ro
Parohia Greco-Catolica Badacin a deschis doua conturi la Raiffeisen Bank, agentia Simleu Silvaniei, iar doritorii pot depune bani in conturile: Lei: RO22RZBR000060002085400 si Euro: RO18RZBR0000060002899205

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *