septembrie 24, 2023

Directorii caselor de cultura ale sindicatelor din aproape tot Ardealul s-au intilnit, ieri, la Zalau, pentru a prezenta un proiect prin care se va incerca o revitalizare a miscarii culturale din orasele din Rominia. Proiectul, elaborat de directorul Casei de Cultura a Sindicatelor din Bistrita, Alexandru Citcauan, a fost intitulat – atipic pentru o perioada in care a fi patriot este considerat un lucru aproape rusinos – “De dragoste, de neam, de tara”. El include sapte manifestari culturale nationale, organizate pe diverse domenii ale artei, ale caror finale vor avea loc in sapte localitati diferite din tara. La Bistrita se va desfasura, astfel, faza finala a unui festival de umor, la Piatra Neamt, teatru, la Resita – arta plastica, la Galati – muzica usoara, la Ploiesti – un festival coral, in timp ce la Zalau este programata finala unui festival folcloric. Manifestarea de la Zalau va avea loc in octombrie 2010, sub genericul “Cintece dintotdeauna” intentionindu-se – dupa cum preciza Dinu Iancu Salajanu, directorul Casei de Cultura a Sindicatelor Zalau – descoperirea de noi talente in interpretarea vocala si instrumentala a folclorului rominesc.
La intilnirea de ieri a fost prezent si directorul general al Asociatiei Nationale a Caselor de Cultura a Sindicatelor din Rominia, Eugen Luha, care a tinut sa faca anumite precizari legate de “aparenta” deculturalizare a caselor de cultura prin “aparitia magazinelor, a restaurantelor, organizarea de nunti si botezuri”. El a explicat ca acest lucru s-a impus ca urmare a faptului ca aceste institutii nu mai primesc bani de nicaieri, fiind obligate sa se autofinanteze.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut