decembrie 7, 2022

Proiect multicultural "Sunt una dintre fortunate"- piesa de teatru produsa de catre Muzeul Judetean Salaj. Intrarea libera!

Miercuri, 30 octombire 2019, a avut loc la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau conferinta de presa legata de premierea piesei de teatru "Sunt una dintre fortunate" si venisajul expozitiei ,"Anonimii Migratiei" rezultate in urma derularii proiectului, "Anonimii Migratiei. Teatru Documentar Rural."

rn

La conferinta au participat directorul MJIAZ Corina Bejinariu – manager Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, Ágota Ábran si Valer Simion Cosma cercetatori stiintifici in cadrul muzeului.

"Anonimii Migratiei. Teatru Documentar Rural" este un proiect de interventie culturala cu un pronuntat caracter interdisciplinar si multicultural care a vizat activarea culturala a unor localitati din judetul Salaj, mai ales din mediul rural in vederea producerii unui spectacol de teatru documentar, a unui mini-turneu de teatru cu spectacolul produs, a unei expozitii foto itinerante, a unei brosuri tiparite.

rn

Premiera miercurea viitoare pe 6 noiembrie la ora 19 la Sala Transilvania din Zalau

rn

Suntem la momentul in care "livram" primele produse pentru public si anume piesa de teatru "Sunt una dintre fortunate", ce va avea premiera miercurea viitoare pe 6 noiembrie la ora 19 la Sala Transilvania din Zalau, urmand apoi un mini turneu ale piesei in localitatile in care s-a realizat documentarea pentru aceasta, anume: pe 9 noiembrie la Hida, pe 16 noiembrie in Marca, si pe 17 noiembrie la Carastelec. De asemenea, in 14 noiembrie vom vernisa o expozitiei foto-audio, cu fotografii realizate de Vlad Petri care a insotit echipa de cercetare pe tot parcursul derularii demersurilor de documentare. In cadrul acesteia pe langa fotografii vor putea fi audiate si lecturate fragmente din interviurile realizate cu cei afectati de fenomenul migratiei: cei ramasi acasa si/sau cu cei care au plecat in strainatate – a precizat Corina Bejinariu managerul MJIA Zalau.

rn

"Sunt una dintre fortunate"- proiect multicultural

rn

Piesa de teatru "Sunt una dintre fortunate" are la baza un text scris de dramaturga Alexandra Voivozeanu plecand de la interviurile realizate de echipa de cercetare. Ea este si cea care a ales titlul piesei. "Sunt una dintre fortunate" ne prezinta cum la inceputul anilor 2000, in cautare de mai bine, o femeie isi impacheteaza cateva haine si pleaca in Italia, unde ajunge sa lucreze ca badanta. Fiul ei de sapte ani ramane acasa, in grija bunicii. Sunt una dintre fortunate dezvaluie secvente din evolutia relatiei mama-fiu, dar si parcursurile lor individuale. Nu va spun mai multe pentru a nu dezvalui toata intriga piesei – a afirmat Valer Cosma, cercetator stiintific in cadrul MJIAZ si managerul de proiect. Piesa de teatru are si a coloana sonora inedita realizata de trei artisti si care va fi performata live in cadrul spectacolului, a mai precizat acesta.
Fiind vorba de un proiect multicultural in documentare au fost incluse si experientele grupurilor etnice din localitatile studiate: maghiari, slovaci, romi etc. Unele interviuri fiind realizate chiar in limba acestora pentru a facilita o comunicarea mai usoara si a da posibilitatea celor intervievati sa-si exprime experientele proprii mult mai bine. Multiculturalismul se concretizeaza si in faptul ca piesa de teatru va fi subtitrata in limba maghiara – a subliniat Ágota Ábran cercetator stiintific in cadrul MJIAZ, coordonatorul echipei de documentare.
Rezultatele proiectului vor fi cuprinse si intr-o brosura ce va fi editata si distribuita celor care vor vizita expozitia si vor fi incarcate pe platforma online a proiectului http://migratie.muzeuzalau.ro/ unde se vor regasi multe din materiale culese pe parcursul cercetarii.
Din ceea ce stim, a aratat Corina Bejinariu, managerul MJIA Zalau, suntem primul muzeu care produce o piesa de teatru si asta pentru ca noi credem, asa cum am spus-o de fiecare data, ca muzeul trebuie sa fie racordat la problemele actuale ale societatii.
Asadar, publicul este asteptat miercuri 6 noiembrie, de la ora 19, la premiera piesei de teatru "Sunt una dintre fortunate" in sala din Cladirea Transilvania. Intrarea este libera in limita locurilor disponibile.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *