septembrie 24, 2022

Proiect grandios, dar lung si incert, pentru modernizarea iluminatului public din Zalau pe bani europeni

Consiliul Local Zalau a aprobat ieri, marti 7 august, in sedinta extraordinara, documentatia tehnico-economica, faza Studiu de Fezabilitate, pentru proiectul "Modernizarea si extinderea sistemului de iluminat public din municipiul Zalau Etapa II". Potrivit referatului intocmit de Directia tehnica si aprobat de primarul Ionel Ciunt, Municipiul Zalau intentioneaza sa acceseze fonduri europene, in cadrul POR 2014-2020 Axa 3.1 Iluminat public. Documentatia de avizare a lucrarilor de interventii a fost elaborata de SC. AGO Proiect Engineering SRL Cluj-Napoca, in baza contractului de servicii semnat in decembrie 2017. Valoarea totala a investitiei este de 13.392.195 de lei, din care constructii montaj 11.089.236 de lei. Asta numai daca Uniunea Europeana va aproba proiectul si va da banii. Termenele asumate de Primaria Zalau spun ca acest proiect ar putea fi implementat in 4 ani, adica in 2022, ceea ce inseamna doi ani peste termenul programului de finantare europeana.

rn

Semne de intrebare serioase privind
posibilitatile de a aduce banii europeni

rn

“n cele doar sapte minute ale sedintei Consiliului local Zalau de ieri, consilierul PMP, Adrian Popan, a fost singurul care s-a gasit sa aiba ceva de comentat. De altfel, consilierul PMP a fost cel care facut dovada ca este cunoscator, inginer fiind, si a fost cat se poate de pertinent.
A ridicat semne de intrebare cu privire la faptul ca in documentatia aprobata apare, la capitolul "alte cheltuieli", o suma nejustificat de mare, de peste un milion de lei, ceea ce reprezinta 11 la suta din valoarea totala a investitiei. Popan sustine ca in mediul privat, cand se intocmeste un proiect, acesta prevede un maximum de 5 la suta din valorea investitiei pentru capitolul "alte cheltuieli". Reprezentantii Primariei au explicat ca sumele respecta legea si nu sunt obligatoriu folosite.
Popan a mai atras atentia conducerii Primariei ca termenele asumate de municipalitate sunt maxime; adica dupa parcurgerea tuturor etapelor, proiectul prevede ca va fi executat in termen de 48 de luni, adica 4 ani, ceea ce este foarte mult, in opinia lui Popan, si fac incerta finantarea.
“n explicatia data, primarul Ionel Ciunt a dezvaluit si punctele slabe, care fac incerte multe din planurile de investitii cu finantare europeana ale Primariei Zalau.
"Ce ne incurca cel mai mult in a depune proiecte pe fonduri europene este situatia domeniului public si privat al Municipiului Zalau. Avem foarte putina suprafata de teren din domeniul public care este intabulata si pentru care avem extrase CF. La fiecare proiect noi trebuie sa mergem si sa ne prezentam cu CF, ca sa aratam ca suntem proprietarii terenului pe care se face investitia, daca nu il prezentam, ne elimina din start de la evaluare. Avem depuse doua Hotarari de Guvern in sensul de a clarifica 2-3 situatii privind proiectele pe fonduri europene. Aceste aspecte tin de bucataria noastra interna si le-am prezentat in ideea in care sa nu ne criticati prea tare daca nu o sa reusim sa atragem fonduri asa cum ne-am dori noi de repede", a declarat primarul Zalaului, Ionel Ciunt, la finalul sedintei de ieri.

rn

Implementarea proiectului ar face
din iluminatul Zalaului o minunatie

rn

Conform proiectului pentru care Primaria Zalau spera sa obtina bani europeni, investitia vizeaza 75 de strazi, din care 10 strazi ar beneficia de inlocuire in totalitate a sistemului de iluminat public, iar 65 de strazi vor beneficia de lucrari de inlocuire a corpurilor de iluminat. Toate corpurile de iluminat amplasate in cadrul investitiei ar avea montat sistem de telegestiune.
“nlocuirea retelei pe 10 strazi ar insemna montarea noilor stalpi de beton; montare cablu subteran; montarea de brate de prindere noi; montare aparate de iluminat cu sursa LED si sistem de telegestiune.
“nlocuirea corpurilor de iluminat pe 65 de strazi ar insemna montarea de brate de prindere noi; montare aparate de iluminat cu sursa LED si sistem de telegestiune.
Modernizarea sistemului de iluminat public presupune extinderea si inlocuirea retelei, iluminatul special al trecerilor de pietoni utilizand energie din surse regenerabile, precum si implementarea unui sistem inteligent de management prin telegestiune. Lucrarea ar reduce cu 56 la suta factura publica de curent, dar si costurile de intretinere, iar iluminatul ar fi mai de calitate si la standarde ridicate.
“n acest moment, lungimea retelei de iluminat public din Zalau masoara 42,43 kilometri, din care 34 de kilometri de retea este nemodernizata, iar lungimea cu care proiectul ar extinde si ar inlocui reteaua pe 8,43 kilometri.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.