Programul Rabla, de casare a masinilor uzate, a fost extins de Guvern, prin asigurarea unui numar nelimitat de autoturisme pentru persoane fizice si includerea autoutilitarelor in categoria vehiculelor care pot fi achizitionate prin acest program, a anuntat premierul Emil Boc.
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a precizat ca, in baza unei ordonante de urgenta aprobate de Guvern, in program vor fi introduse si autoutilitarele usoare, construite pentru transportul de marfuri avand o masa maxima ce nu depaseste 3,5 tone. El a apreciat totodata ca ordonanta creeaza premisele pentru aplicarea programului la persoanele juridice, incepand cu luna septembrie. Ministrul Mediului a anuntat recent ca partea a doua a programului Rabla, inceput de la 1 iunie, va cuprinde autoutilitare usoare si un numar nelimitat de autoturime pentru persoanele fizice.
Astfel, in program vor fi introduse si autoutilitarele usoare, de pana la 3,5 tone, si, respectiv, numarul de masini care pot fi achizitionate de o persoana nu mai este limitat la una singura, ci pot fi achizitionat oricate se doreste, numai sa se inscrie in datele programului.
Despre prima parte a programului „Rabla”, care s-a incheiat in 29 mai, ministrul Mediului a spus ca si-a atins scopul si practic a fost un ajutor pentru industria auto, care, in primele patru luni a avut o scadere a vanzarilor pana in jur de 50%, per total. Ministrul Mediului a mai declarat ca si persoanele juridice ar putea intra in programul „Rabla”, dar de la 1 septembrie. „Aici lucrurile se duc un pic spre legislatia europeana si, avand discutii cu Consiliul Concurentei, aici trebuie aplicata asa numita schema de ajutor de minimis, adica de ajutor de stat, dar lucrul acesta se face in niste etape. Insa el va fi fezabil si va fi aplicat in a treia etapa. Adica de la 1 septembrie vor beneficia de autoturisme si autoutilitare si persoanele juridice, in aceleasi conditii”, a declarat Nemirschi. El a precizat ca la persoanele juridice schema va fi aplicata pentru trei ani, aceasta insemnand ca va fi valabila pana in 2011.
Numarul total de locuri in editia din 2009 a programului de inlocuire a parcului auto national, cunoscut sub numele de programul „Rabla”, a fost crescut la 60.000, fata de 40.000 in 2008. Si prima de casare primita de cei care isi dau la fier vechi masina a fost majorata la 3.800 de lei pe unitate, comparativ cu 3.000 de lei in 2008. Astfel, fondurile totale alocate pentru programul de innoire a parcului auto in 2009 vor fi de 228 de milioane de lei, conform ordonantei de Guvern privind reluarea programului. O alta noutate a editiei 2009 este aceea ca in program vor putea intra masinile mai vechi de zece ani dupa ce, pana in acest an, erau casate doar masini de 12 ani vechime sau mai mult contra primei de la stat.
Administratia Fondului pentru Mediu a validat, luni, participarea a 134 de producatori, importatori si distribuitori de masini in etapa a doua a editiei 2009 a programului „Rabla”, fiind primiti doar cei care au epuizat cel putin 80 la suta din cuantumul alocat in prima faza. Etapa a doua a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national, cunoscut sub numele de programul „Rabla”, se va desfasura intre 1 iunie si 31 august 2009. Pentru etapa a doua vor fi disponibile 27.936 de masini, suma totala alocata de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) in aceasta a doua etapa fiind de 106.156.800 de lei. Numarul masinilor disponibile in cea de-a doua faza este cel de 20.000, programat initial, completat cu 7.936 care nu au putut fi vandute in prima faza.
Programul Rabla s-a extins si la autoutilitare
Articole
OVIS Sălaj – asociația prin care se dezvoltă fermele sălăjenilor. La Meseșenii de Jos s-a deschis un nou abator modern
La Meseșenii de Jos, Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine – OVIS Sălaj a investit aproximativ 100 de mii de euro și a înființat un abator modern, o fermă de ovine și un depozit de lână. Inaugurarea acestei importante realizări a Asociației OVIS Sălaj care vine în sprijinul fermierilor sălăjeni a avut loc săptămâna trecută, joi – 12 septembrie, în prezența dr. Ioan Oleleu, Vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), al oficialităților locale…
Mai mult...APIA începe plățile în avans în octombrie
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că sistemul informatic al agenției este pregătit ca, începând cu data de 16 octombrie 2024, să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus cereri de plată în anul 2024. În Campania 2024, Comisia Europeană și statele membre susțin menținerea derogării cu privire la plata avansului de până la 70 % pentru intervențiile sub formă de plăți directe, și de până la 85 % în…
Mai mult...